שניים עשר פלאי ספרד הם:
- ארמון אלהמברה בגרנדה | La Alhambra
- מוזיאון גוּגנהיים בבילבאו | Museo Guggenheim Bilbao
- הקתדרלה של סביליה | Catedral de Sevilla
- עיר האומנויות והמדעים בולנסיה | Ciudad de las Artes y las Ciencias
- מערת אלטאמירה בקנטבריה | Cueva de Altamira
- קתדרלת פּילאר בסרגוסה | Catedral de Nuestra Señora del Pilar – Zaragoza
- התאטרון הרומי במֶרידה | Teatro Romano de Mérida
- הפארק הלאומי טיידה באי טנריף | Parque nacional del Teide
- הסגרדה פמיליה בברצלונה | La Sagrada Familia Barcelona
- חוף לה-קונצ'ה בסאן סבסטיאן | Playa de la Concha – San Sebastián
- קתדרלת סנטיאגו דה קומפוסטלה בגליסיה | Catedral de Santiago de Compostela
- המֶסקיטה בקורדובה | Mezquita-catedral de Córdoba
שניים עשר פלאי ספרד, בספרדית קוראים להם האוצרות של ספרד | Tesoros de España, נקבעו בתחרות שנערכה בשנת 2007 ביוזמת כמה ערוצי תקשורת ספרדים. כפי שניתן לראות במפה הם פזורים סביב הארץ הגדולה הזאת, וכמעט בכל טיול בספרד אפשר לבקר באחד או יותר מהם. מה שבטוח שממש כדאי.
ביקור ב-12 האוצרות של ספרד
ספרד ארץ עם היסטוריה עשירה שהשפיעה על העולם כולו ולכן אין פלא שיש בה ריכוז כה גדול של אוצרות ארכיטקטונים והיסטוריים. מרביתם של שניים עשר האוצרות אינם חשובים רק במורשת הספרדית, אלא נבחרו גם כאתרי מורשת עולמית של אונסק"ו.
בטיול אחד וודאי שקשה לראות את כל האתרים. אבל כן אפשר לראות כמה מהם כשמבקרים באחד מאזורי הטיול הפופולארים בספרד. כך למשל כשמבקרים בצפון ספרד, ניתן לראות במפה שיש ריכוז קרוב ונוח של שלושה אתרים סמוכים. או אם מבקרים באנדלוסיה (עדיף לא בקיץ) אפשר לראות שלושה אתרים פלוס התאטרון הרומי במרידה שיכול להשתלב בסוף המסלול.
באופן מפתיע, או שלא, אף אתר לא נבחר במדריד וסביבתה. יכול להיות שארמון אל-אסקוריאל יכול היה להיבחר או כמה אתרים בעיר טולדו, אבל הם לא. אולי באמת האתרים האחרים מרשימים יותר, ואולי פשוט תושבי מדריד לא הצביעו בהמוניהם כפי שתושבי הקהילות האוטונומיות של ספרד עם הגאווה המקומית הצביעו.
על כל פנים, אין עוררין שכל אחד מהאתרים שנבחרו הוא שכיית חמדה, שרק בשבילה שווה לנסוע אל היעד.
1. ארמון אלהמברה בגרנדה | La Alhambra
ארמון אלהמברה הוא לא רק מהאתרים הידועים ביותר בספרד, אלא אחד מהאתרים הכי מפורסמים בעולם. לאחר התקדמות הכוחות הנוצרים במהלך הרה-קונקיסטה (כיבוש מחדש) ודחיקת המוסלמים לאנדלוסיה, הפכה ממלכת גרנדה החל מאמצע המאה ה-13 ולמשך 200 שנה למעוז המוסלמי האחרון שנותר בחצי האי האיברי. אז גם נבנה ארמון אלהבמרה כאשר מייסד השושלת הנאסרידית, אל-אחמר, הורה על בנייתו במעלה העיר ולצד האלקאסבה כדי ליצור מתחם גדול ומוגן לו ולבני משפחתו. עם תחילת הבניה והשקעת המשאבים הגדולים בארמון ובעיר, נכנסה גראנדה לתקופת הפאר האמנותי הגדול ביותר שלה.
מתחם ארמונות האלהמברה נמצא במעלה גבעה סלעית מוקפת יער, המוגנת מסביב בהרים ובערוצי הנחל העמוקים. החומות החיצוניות העבות של הארמון מסתירות כלפי חוץ את היופי העדין שלו, את הגנים, את העיטורים המוסלמיים ואת בריכות הנוי. אלה מתגלים כיום למיליוני המבקרים המגיעים מדי שנה לארמון במלוא הדרם. בין המבקרים גם תיירים רבים המגיעים מאוניות הקרוז העוגנות בעיר מלאגה הלא מאוד רחוקה (כשעה וחצי נסיעה) שבאים ליום טיול בעיר היפה ביותר באנדלוסיה.
שימו לב: ביקור באלהמברה אורך לפחות 3 שעות. כאשר רוכשים כרטיסים נקבעת שעה מסויימת לביקור בארמונות הנאסֶרידים. לכן בהתאם לשעה שקיבלתם, ובהתאם לטופוגרפיה ישנן שתי אופציות עיקריות לתכנון הביקור מבחינת סדר האתרים במתחם: אלקאסאבה – ארמונות נאסֶרידים – ארמון החנרליפה. או ארמון החנרליפה – האלקאסאבה – הארמונות הנאסֶרידים. מהכניסה למתחם ועד הארמונות ישנה הליכה של רבע שעה, לכן כדאי לשקלל זאת מבחינת הזמנים גם כן.
2. מוזיאון גוּגנהיים בבילבאו | Museo Guggenheim Bilbao
המוזיאון מחופה הטיטאניום הוא הפנינה של העיר הצפונית בילבאו. בנייתו השלימה את תהליך הפיכת בילבאו מעיר תעשיה כבדה לעיר מודרנית עם כלכלת שירותים צומחת. רק לחזות בבניין עצמו מבחוץ זו אטרקציה מהמעלה הראשונה. בפנים תמצאו מוזיאון לאומנות עכשווית עם יצירות שלא יסולאו בפז. המוזיאון מארח גם תצוגות מתחלפות כמו גם פריטים בהשאלה ממוזאוני גוגנהאים האחרים בניו יורק ובונציה.
סביב המוזיאון תמצאו שתי יצירות מופת שהפכו מזוהות עימו: הכלבלב מכוסה הפרחים של ג'ף קונס ופסל העכביש (אמא) של לואיז בורז'ואה. אליהן ניתן להגיע הישר מהרחוב. המוזיאון שוכן על גדת הנהר נרביון ובין שני גשרים מהם זוויות צילום מעולות.
3. הקתדרלה של סביליה | Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla
הקתדרלה של סביליה מזוהה עם שני דברים, היותה הקתדרלה הגותית הגדולה בעולם ומגדל הפעמונים בסגנון מורי ה-לה חיראלדה | La Giralda. המתחם כולו ממחיש את המהות של סביליה כעיר שנעה בין שתי הדתות. הקתדרלה הוקמה בראשית המאה ה-15 על מבנה המסגד הגדול שהיה במקום. ממתחם המסגד המקורי נותרו כיום גן התפוזים בפאטיו | Patio de los Naranjos בו היו רוחצים המאמינים לפני התפילה במסגד, ומגדל הפעמונים שהיה לפני כן מינרט לו הוסיפו הנוצרים את חופת הפעמונים בקצהו.
בפנים, גודלה של הקתדרלה פשוט מדהים והיא אחד האתרים העמוסים ביותר במבקרים בעיר (בימים חמים מפלט מצויין דרך אגב). הכיפה הגדולה שלה מעוטרת ביצירות אומנות בין היתר של הצייר בן העיר מורייו | Morillo. אל החיראלדה ניתן לעלות לתצפית. באופן מפתיע לא עלים במדרגות אלא ברמפות, שבעבר אפשרו גם לסוסים לטפס בעיקר לנשיאת משאות כבדים במעלה הקומות. כשמגיעים למעלה חלק מהמבקרים בוחרים לחכות לשעה עגולה ולשמוע את הפעמונים מצלצלים ממש מטרים ספורים מעל ראשיהם (מאוד רועש!!).
ההמלצה העיקרית לקראת ביקור בקתדרלה של סביליה היא לרכוש כרטיסים מראש, כי זהו אחד האתרים הכי עמוסים בעיר אם לא העמוס ביותר.
4. עיר האומנויות והמדעים בולנסיה | Ciudad de las Artes y las Ciencias
ולנסיה מזוהה כיום עם עיר האומניות והמדעים כמעט כפי שהיא מזוהה עם הפאייה, ולא לחינם. עיר האומניות והמדעים נחנכה בשלמותה בשנת 2005. מטרת ביית היתה פיתוח התרבות והאומנות בולנסיה, ועל הדרך להיות פנינה אדריכלית שנראית כאילו נבנתה על מאדים.
יש בה חמישה מתחמים עיקריים; האקווריום, הפלנטריום, מוזיאון המדע, הגנים תחת הקשתות והיכול האומנויות בו מספר אולמות תאטרון ואופרה. מסביב למבנים אגם בו ניתן לשוט, וטיילת בה ניתן ללכת ולחזות בבניינים במלוא הדרם. הגנים וטיול בעיר הינם ללא עלות, ואילו הכניסה למרכזים כרוכה בתשלום עבור כל מתחם לחוד. האקווריום בעיר האומנויות והמדעים הוא האקווריום הגדול באירופה והוא האטרקציה העיקרית במקום וודאי לילדים. מי שמתכנן להיכנס ליותר ממתחם אחד מוטב לרכוש את הכרטיס המשולב.
5. מערת אלטאמירה בקנטבריה | Cueva de Altamira
ראשית חשוב לציין שהכניסה למערה עצמה אינה אפשרית, אלא רק למרכז המוזאוני במקום. במוזיאון הוקם העתק של המערה והציורים והחוויה בביקור בו היא מוחשית ממש, כך שעדיין שווה מאוד להגיע. ההעתק במוזיאון מוצג בחושך המדמה מערה, עם תאורה על התקרה והציורים כך שנדמה כאילו אתם באמת במערה המקורית.
הציורים במערת אלטאמירה הם מהדוגמאות הטובות ביותר של אומנות פרה-היסטורית בעולם. הציורים של אלטאמירה שהתגלו בשלהי המאה ה-19, צויירו סביב שנת 30000 לפנה"ס. למי שרוצה לראות ציורים מקוריים במערות עצמן, ציורי מערות דומים אליהם כן יש גישה נמצאים בשני אתרים יחסית קרובים; במערת אל קסטיו בכפר Puente Viesgo ובמערת טיטו בּוּסטייו בעיירה Ribadesella על החוף באסטוריאס. עוד אתר מפורסם ונגיש עם ציורי מערות נמצא בדרום העמוק של ספרד בעיירת הנופש היפה נרחה.
6. קתדרלת פילאר בסרגוסה | Catedral-basílica de Nuestra Señora del Pilar de Zaragoza
על פי המסורת כבר בשנת 40 לספירה הגיע השליח יעקב בן זבדי (סנטיאגו – אותו אחד מקומפוסטלה) לסזאר-אוגוסטה הלא היא סרגוסה של ימינו בכדי להפיץ את הבשורה של ישו. בעת ביקורו במסרגוסה התגלתה בפניו הבתולה עומדת על עמוד (פּילאר=בספרדית) במרכזו של נהר האֶבּרוֺ. מיד לאחר ההתגלות הוא הקים בזיליקה קטנה עם פסל הבתולה על שפת הנהר.
מאז נבנו במקום מספר כנסיות שנהרסו ונבנו מחדש לאורך ההיסטוריה, אך העמוד עם פסל הבתולה תמיד נשאר שם. הקתדרלה הגדולה אותה אנו רואים היום נבנתה בין המאות ה-17 ל-19 בסגנון בארוקי. אחת עשר הכיפות מחופות אריחי קרמיקה שלה הן סימן ההיכר הבולט ביותר של הקתדרלה. בפנים, מעבר לגודל העצום והעוצמה אותה היא משדרת, ישנם גם כמה פרסקאות של הצייר הספרדי הנודע פרנסיסקו גויה.
מי שלא מאמין בנס, כדאי שיידע שבמהלך מלחמת האזרחים של ספרד, הוטלו 3 פצצות על הכנסיה ואף אחת מהן לא התפוצצה. שתיים מהן מוצגות עד היום בכנסיה.
בסביבתה של קתדרלת פילאר נמצאים גם מרבית מוקדי העניין בסרגוסה. אל תחמיצו את הקתדרלה השניה של סרגוסה עם המגדל הגבוה לה-סאו | La Seo שנמצאת שלוש דקות הליכה מפילאר.
7. התאטרון הרומי במֶרידה | Teatro romano de Mérida
מרידה כיום היא עיירה קטנה ודי שכוחת אל במחוז אקסטרמדורה המרוחק בדרום מערב ספרד. בתקופה הרומית של ספרד היא נקראה אוגוסטה אמריטה והיתה היא עיר חשובה למדי. היא היתה בירת הפרובינקה לוסיטינה (פורטוגל של ימינו עם חלקים ממערב ספרד) ונמצאה על צומת דרכים חשוב. זו הסיבה שנבנו בה כל מבני הציבור האופיינים לעיר רומית גדולה, ומרביתם השתמרו נהדר.
מעל כולם בולט התאטרון שהוא האתר הרומי היפה ביותר בעיר, אשר נבנה בשנת 15 לפנה"ס, כעשור לאחר שנוסדה מרידה. הבמה שלו היא יצירת מופת עשויה שיש עם עמודים מסדר קורינתי. התאטרון השתמר כה נפלא, כיוון שהיה קבור תחת עפר במשך דורות. הוא נחפר מחדש בראשית המאה העשרים, וכיום מעבר להיותו אתר תיירותי מתקיימים בו גם קונצרטים לאורך חודשי הקיץ.
8. הפארק הלאומי טֶיידֶה באי טנריף | Parque nacional del Teide
כמו ההר פיקו באיים האזוריים שהוא ההר הגבוה בפורטוגל, כך גם הר טֶיידֶה באיים הקנריים הוא ההר הגבוה בספרד. הר טֶיידֶה באי טנריף נישא לגובה 3715 מטרים. ההר היה אפילו גבוה עוד יותר, אך לאחר התפרצות קדומה הוא נחתך ונוצר בו מכתש רחב שהוא הבסיס לביקור בפארק. מעבר להר עצמו, בפארק הלאומי טיידה תצורות סלע געשי מיוחדות, וגם צמחים אנדמיים למקום. בינהם האצ'יום ויילפרטי | Echium wildpretii שפורח בחודשים מאי-יוני, ופרחיו מגיעים עד לגובה של 3 מטרים.
אל ההר שתי דרכים לעלות. הראשונה היא במסלול מסומן המגיע עד לראשו. השניה היא בנסיעה ברכב בכביש שנסלל עד לא הרחק מפסגתו. משם ישנו רכבל שהוא אחת האטרקציות הפופולאריות של פארק טיידה. מתחנת הרכבל העליונה ישנו שביל צר ותלול המגיע עד למעלה (כמובן שלא חייבים לעלות עד למעלה ומראש הרכבל כבר נופים נהדרים).
חשוב לדעת שלמרות שטנריף הוא אי חמים, למעלה כמעט תמיד קר ושטוף רוחות, לכן כדאי להיערך מבחינת לבוש. ביקור בהר הוא חוויה בלתי נשכחת, שבסיומה יורדים חזרה אל החופים והעיירות הנפלאות של טנריף עם מזג האוויר הנפלא והאווירה שאין שני לה.
9. הסגרדה פמיליה בברצלונה | Templo Expiatorio de la Sagrada Familia
הסגרדה פמילייה, או כנסיית המשפחה הקדושה, היא אחד מסימני ההיכר המפורסמים ביותר של ברצלונה ואתר חובה בטיול בעיר. היא יצירת המופת המושלמת (שעוד לא הושלמה אך ממש בקרוב…) של האדריכל הקטלוני מוביל זרם המודרניסטה – אנטוני גאודי שגם קבור בכנסיה.
הכנסיה נמצאת מעט צפונית לשכונת אשמפלה הידועה בבלוקים המתומנים של בנייני מגוריה. באשמפלה גם לא מעט מבנים אחרים שתכנן גאודי, וכן אופציות שופינג ובילויים כמו כמעט כל מקום בלב ברצלונה.
ברצלונה בכלל היא אחד מיעדי התיירות המובילים בעולם והסגרדה פמיליה הוא אחד האתרים הכי פופולארים בעיר. כמו שאתם רוצים לחזות בפלא העיצובי של גאודי, כך גם עוד מיליוני אנשים. מה שאומר שכדאי מאוד לרכוש כרטיסים מראש כדי לחסוך חלק מהתורים.
למרות שעדיין לא הושלמה, כל מתחם הכנסייה הוכרז כאתר מורשת לאומי של אונסק"ו. ניתן לבקר בחלקים רבים מהכנסייה כאשר אחד משיאי הביקור יהיה טיפוס על הצריחים הגבוהים של הכנסיה במעלית. כל המתחם שוקק ורוגש בכל יום מימות השנה, אך בעצם כל ברצלונה ככה…
10. חוף לה-קונצ'ה בסאן סבסטיאן | Playa de la Concha
החוף האייקוני של העיר סאן סבסטיאן (דונוסטיה בבאסקית) נמצא בצמוד לעיר העתיקה ומעליו הטיילת היפהפיה של העיר. כיאה לחוף אטלנטי, תתפלאו שבשעות הגאות החוף 'נעלם' כמעט לחלוטין וחולותיו הזהובים צצים רק בשעות השפל.
חשוב לדעת שמרבית השנה מזג האוויר בסאן סבסטיאן כמו כל חבל הבאסקים הינו קר מדי בכדי לרחוץ במים. אבל את הגולשים זה לא מרתיע וניתן לראותם כל אימת שיש גלים במים. אל החוף תצפיות מעולות מחלקים שונים בעיר, כמו למשל מהמדשאה של ארמון מיראמר בקצהו המערבי | Miramar Jauregia וטיול בטיילת מעליו הוא בגדר חובה בעת ביקור בעיר.
לאחר הליכה בטיילת או רחצה בחוף, ממשיכים אל אחת המסעדות או בארי הטאפאס (שכאן קוראים להם פינצ'וס | Pinxos) בעיר העתיקה בחלקה המזרחי של לה-קונצ'ה. סאן סבסטיאן נחשבת על ידי רבים כמקום עם האוכל הטוב ביותר בספרד כולה!
11. קתדרלת סנטיאגו דה קומפוסטלה | Catedral de Santiago de Compostela
זהו אחד מהאתרים הנוצרים החשובים ביותר בעולם שהוקם באחד האזורים הכי נידחים של ספרד – גליסיה הצפון מערבית והדלילה. לכאן על פי המסורת הגיעובדרך נס על גבי צדפה עצמותיו של יעקב בן זבדי הלוא הוא סנטיאגו בספרדית או סנט ג'יימס באנגלית. סנטיאגו אחד מ-12 השליחים היה הראשון שמת כמרטיר בירושלים ונהיה לקדוש הראשון של הנצרות.
בקתדרלה מסתיימות דרכי העליה לרגל אל סנטיאגו דה קומפוסטלה, וכשתעלו במדרגות אל פתח הכנסיה תעברו במרפסת התהילה | Pórtico da Gloria בדיוק כפי שעשו המוני מאמינים בימי הביניים. הכנסיה הנוכחית נבנתה בין המאות ה-11 וה-13 על בסיסה של בזיליקה עתיקה. המגדלים התאומים בחזית הם בארוקיים ונישאים לגובה של 74 מטרים. בפנים אינספור פסלים, יצירות אומנות וגם מוזיאון. בתצוגת המוזיאון תמצאו בין היתר שטיחי קיר מאת פרנסיסקו גויה, הצייר הספרדי בן המאה ה-18.
12. המֶסקיטה בקורדובה | Mezquita-catedral de Córdoba
זה היה אחד המסגדים המפוארים והגדולים בחצי האי האיברי שנבנה מעט אחרי הכיבוש המוסלמי במאה ה-8. כשהגיעו המוסלמים לקורדובה היתה במקום כנסיה ויזגותית ולאחר דחיקת המוסלמים מקורדובה במאה ה-13 הפך המבנה האדיר לכנסיה מחדש.
למעשה היו אלו הויזגותים שהשתמשו ראשונים בקשתות הפרסתיות לתמוך את תקרת כנסייתם. המוסלמים אימצו את הקשתות כשהרחיבו את המסגד והוסיפו לו עוד שורות רבות של עמודים וקשתות מפוספסות, שהפכו כיום לסימלה של העיר.
לבד מהקשתות יש עוד הרבה מה לראות במתחם הגדול של המֶסקיטה. בין היתר פאטיו עצי התפוז בו נהגו המוסלמים לרחוץ לפני התפילה ובעיקר לעלות אל מגדל הפעמונים | Torre del Alminar ממנו תצפית נהדרת אל העיר שלמטה (העליה במדרגות צרות).