פּמפּלוֺנה בירת הקהילה האוטנומית נאוורה (Navarra), נמצאת בין חבל הבאסקים לגבול עם צרפת ולמרגלות הרי הפירנאים. בשל קרבתה לגבול עם צרפת שימשה החל מהתהוות ממלכת ספרד כעיר מבצר. אך כיום, ובעיקר הודות לסופר האמריקאי הדגול זוכה פרס הנובל ארנסט המינגווי, היא נודעת בכל רחבי תבל בשל מרוץ השוורים העירוני המתרחש בה בראשית יולי – מרוץ סאן פרמין. בעבר היה המרוץ אירוע מקומי וכיום הפך לפסטיבל בינלאומי המושך אליו עשרות אלפי תיירים מדי שנה.
כמה זמן כדאי לטייל בפמפלונה?
בעיר פמפלונה יספיק יום טיול אחד. אם באים לפסטיבל ולמרוץ השוורים כדאי להישאר לפחות יומיים שלושה ולהנות מהאווירה המטריפה של ימי הפייסטאס בעיר.
לחיפוש מקום לינה בעיר פמלפונה הקליקו כאן…
שבעה אתרים ואטרקציות שחובה לראות ולעשות בפמפלונה
- מרוץ השוורים – פסטיבל סן פרמין (בחודש יולי) | Fiestas de San Fermín
- המצודה המבוצרת של פמפלונה | Ciudadela de Pamplona
- טיול לאורך חומות העיר | Murallas de Pamplona
- כיכר קאסטייו המרכזית וצילום על סוכת המוזיקה שבליבה | Plaza del Castillo
- בית קפה אירוּניה בכיכר קאסטייו – בית הקפה בו ישב המינגווי | Café Iruña
- הגן היפני של פמפלונה | Parque Yamaguchi
- לאכול פינצ'וס (טאפאס בבאסקית) מעולים באחד הברים של העיר | Pinxos
איך להגיע לפמפלונה?
טיסות לפמפלונה
הגעה בטיסה לפמלונה מהארץ או מכמעט כל יעד אחר באירופה תהיה כרוכה בקונקשן. בעיר פמלפונה שדה תעופה קטן (Aeropuerto de Pamplona סימול – PNA) אליו מגיעות ויוצאות טיסות יומיות במטוסים קטנים בעיקר למדריד ולברצלונה. על כן, אם טסים לפמלפונה יש לעשות קונקשן בדרך כלל במדריד או ברצלונה.
שדה התעופה של העיר ויטוריה (Vitoria Airport סימול VIT) שבחבל הבאסקים הסמוך נמצא כשעה נסיעה מפמפולנה.
הגעה ברכב שכור לפמפלונה
הדרך העדיפה להגיע לפמפלונה היא ברכב שכור. ואכן הגעה לפמפלונה תהיה על פי רוב חלק מטיול בחבל הבאסקים או בדרך היין הספרדית בלה-ריוחה (La Rioja). היא נמצאת כשעה מסאן סבסטיאן, שעה וחצי מבילבאו ושעה מלוגרוניו ולכן משתלבת נהדר במסלול עם כל אחת מהערים הללו או עם כולן יחד. נסיעה ממדריד לפמפלונה תארך כ-4 וחצי שעות.
חניה בפמפלונה
במרכז העיר חניונים רבים בתשלום ואין בעיה למצוא חניה באחד מהם. ברחוב, היכן ששפת המדרכה מסומנת בלבן ניתן לחנות בחינם.
כמובן שבימי הפסטיבל החניונים הקרובים עמוסים עד בלתי אפשריים להשגת חניה ולכן עדיף מראש לחנות בחניונים מחוץ לעיר ולהשתמש בשירות השאטל שמארגני הפסטיבל מספקים.
הגעה בתחבורה ציבורית לפמפלונה
מי שמגיע רק לפסטיבל, כדאי לעשות זאת ברכבת, אוטובוס, או טיסה (ולקנות כרטיסים מראש) או לוודא שיש חניה היכן שאתם לנים כי העיר מאוד עמוסה. הרכבות, גם ממדריד (שלוש וחצי שעות) וגם מברצלונה (כ-4 שעות), בדרך כלל תעבורנה דרך סרגוסה ומשם תמשכנה לפמפלונה.
התניידות בתוך פמפלונה
הטיול בתוך העיר יעשה רגלית, שכן מרבית מוקדי העניין בפמפלונה סמוכים זה לזה.
בזמן פסטיבל סן פרמין כל רחובות העיר שוקקים ועמוסים בכל שעות היום והלילה.
למציאת מקום לינה בפמלפונה הקליקו כאן…
מרוץ השוורים של פמפלונה – פייסטאס סאן פֶרמין | Sanfermines
- מדי שנה בין ה-7 ל-14 ביולי מוזנק בשעה 08:00 בבוקר מרוץ השוורים הנודע שהפך לשם נרדף לפמפלונה. הפסטיבל מתחיל רשמית ב-6 ביולי, אך המרוץ הראשון נערך ב-7 ליולי וכך בכל בוקר עד ה-14 ליולי.
- שישה שוורים רצים אחרי המון אדם לאורך 875 מטרים בתוך העיר העתיקה של פמפלונה. ארנסט המינגויי הסופר האמריקאי, חובב התרבות הספרדית וקרבות השוורים, הוא שהפך את המרוץ למפורסם בכל העולם לאחר שכתב עליו בספרו 'וזרח השמש' מ-1926.
- שורשיו של המרוץ בפסטיבל עתיק יומין שהחל במאה ה-12 לכבודו של הבישוף הראשון של פמפלונה – סאן פרמין. החל מהמאה ה-14 ישנן ידיעות שלפסטיבל נוסף מרוץ השוורים, ועל כן זוהי מסורת ארוכת שנים עד מאוד שהצליחה לשרוד את תהפוכות העולם.
- המרוץ מתחיל בכיכר העירייה ברחוב סאנטו דומינגו (Calle Santo Domingo). בלילות שלפני כל מרוץ יש בכיכר מופע זיקוקים (Chupinazo) ובכלל כל העיר תוססת ושוקקת חיים עד השעות הקטנות.
- את ההגעה לעיר בזמן הפסטיבל יש לתכנן היטב ובמעוד מועד בשל העומס הרב. כאמור, זהו האייקון של העיר ורבים בעולם חולמים להגיע אל שבוע הפסטיבל המטורף הזה ולנצור את החוויה לשארית חייהם.
- חשוב מאוד להזמין מלונות, טיסות, רכבות, רכבים או כל דבר מהותי אחר לטיול הרבה זמן מראש. גם כדי להבטיח את מקומכם בהמון הרצים לפני השוורים וגם כדי לחסוך.
כדאי לדעת על פמפלונה?
- פמפלונה היא עיר בגודל בינוני בת מאתיים אלף תושבים. היא אמנם לא בחבל הבאסקים אלא בנאוורה השכנה, אך היא עיר באסקית (נקראת בבאסקית אירוּניה Iruña) ורבים מדברים בה את השפה העתיקה.
- היא הוקמה בימי הרומאים ונקראת על שם המצביא הרומי הדגול פומפיוס.
- פמפלונה מוקפת הרים אך נמצאת בעמק פורה שבליבו עובר נהר הארגה (Arga) מיובליו המרכזיים של האברו (Ebro) המפורסם.
- היא שוכנת בגובה 450 מטרים מעל פני הים אך מוקפת פסגות גבוהות משני צידיה – מצפון הרי הפיראניים ומדרום הרי ואלדורבה. בפסגות הללו יורד שלג כבד מדי שנה, מה שמשווה לעיר רקע יפה במיוחד, וגם הופך אותה לתחנה בדרך אל כמה מאתרי הסקי של ספרד.
- פמפלונה היתה ועודנה מרכז חקלאי חשוב. במאה העשרים התפתחה בה גם תעשיה ובמאה ה-21 תעשיית אנרגיה נקיה. היא עיר עם אפשרויות תעסוקה רבות ונחשבת לבעלת איכות חים גבוהה מאוד בספרד.
ההיסטוריה של פמפלונה
- פמפלונה הוקמה על ידי הרומאים בשלהי ימי הרפובליקה בשנת 75 לפני הספירה. היה נהוג אז להקים ערים בפרובינקיות לשיכון החיילים שהתשתתפו בקרבות להגנתן או לכיבושן ואלו הם שורשיה.
- שמה של העיר נגזר משמו של פּומפּיוס הגדול (Pompieus Magnus) עוד שעה שהיה מצביא, אך בטרם כיבושיו המפורסמים במזרח ובין היתר בארץ ישראל. העיר נקראה פומפאופוליס או פּומפּאֶלו (Pompaelo) בלטינית.
- בהמשך פומפיוס היה חלק מהטריומויראט הראשון ושותפו של יוליוס קיסר אך בסוף הפך לאויבו והמאבק בינהם, שבסופו ניצח קיסר, הביא לקץ הרפובליקה ותחילת הקיסרות הרומית.
- מאז עברו על פמפלונה כל שלבי ההיסטוריה של ספרד. כאשר אחרי הרומאים שלטו בה הויזגוטים, אחרי כן היא נכבשה על ידי המוּרים ובמאה העשירית במסגרת הרה-קונקיסטה נדחקו ממנה המוסלמים והוקמה מחדש ממלכת נאוורה שפמפלונה היתה בירתה.
- החל מכינון ממלכת ספרד במאה ה-15 אוחדה ממלכת נאוורה עם הממלכה הגדולה ופמפלונה הפכה לעיר מבצר בשל סמיכותה לגבול עם צרפת המלוכנית. זו הסיבה להימצאות המצודה הענקית בליבה שהיא גם האתר הבולט בעיר ולחומות המבוצרות המקיפות אותה.
- אזור גלעין העיר העתיקה נקרא נאווארֶריה (Navarería) וסביבו התפתחה העיר בעיקר במאה ה-19 והתפתחות מואצת אחרי מלחמת האזרחים בספרד (החל מ-1939). מרכז העיר העתיק לא גדול מדי וניתן להתנייד בו רגלית בין האתרים השונים.
- תרבות האוכל בפמפלונה מחוברת היטב לשכנה הבאסקית ולכן תמצאו בה את המנות המפורסמות של החבל הסמוך ובראשן הפינצ'וס (טאפאס בבאסקית), אך גם כמה מתכונים מקומיים המתאימים לפנים היבשת.
מזג האוויר בפמפלונה
- פמפלונה מוקפת ההרים והיחסית צפונית קרה מאוד בחורף עם קיץ חמים.
- למעשה החורף היה אמור להיות עונה בה לא כדאי לטייל בעיר בגלל הקור, אך הנופים באזור שנמצא בין שרשראות ההרים נהדרים בתקופה. כאשר שלג מקשט את הפסגות מסביב לאורך מרבית החורף.
- פמפלונה היא גם תחנה בדרך אל אתרי הסקי בפירנאים הסמוכים ולכן אפשר להגיע אליה בתקופה ולהנות מהאוכל החם והנהדר בעיר.
- משלהי האביב ועד הקיץ מזג האוויר חם אך לא מאוד והלילות תמיד קרירים לכן תהיה זו התקופה האידאלית לטייל בעיר. אלא אם ישנם גלי חום אך גם אז הלילות בדרך כלל נעימים.
- בימי מרוץ השוורים העירוני ביולי כמעט תמיד מזג האוויר נהדר ומאפשר את החגיגות אל תוך הלילה.
- במפלונה יכול לרדת גשם כל השנה אך בדרך כלל אירועי הגשם קצרים.
לחיפוש מקום לינה בעיר פמלפונה הקליקו כאן…
תכנון טיול בפמפלונה
- בטיול שיתחיל לאחר נחיתה במדריד בהחלט אפשר לשלב את פמפלונה כתחנה בטיול בחבל הבאסקים ולה-ריוחה (La Rioja המחוז בו מיוצר היין הספרדי המשובח ביותר) הסמוכים.
- פמפלונה מרוחקת כשעה נסיעה גם מסאן סבסטיאן, גם מלוגרוניו וגם כשעה נסיעה מעיר המצודה בעלת המאפיינים הדומים חאקה (Jaca) – שהיא גם העיר בה גדלה ג'ורג'ינה רודריגז אשתו של כריסטיאנו רונאלדו.
- בטיול שייצא מברצלונה ויעלה לכיוון פנים הארץ דרך ליידה (Lleida) המקסימה ואז לסרגוסה (Zaragosa) או הואסקה (Huesca) גם כן אפשר לשלב את פמפלונה והאתרים סביבה כחלק מהמסלול ולחזור לברצלונה במסלול יותר צפוני או להיפך.
אטרקציות ואתרים מעניינים בפמפלונה
מוזיאון נאוורה | Museo de Navarra
המוזיאון נמצא כמה דקות הליכה מכיכר קאסטייו לגדתו הדרומית של נהר הארגַה. נאוורה הוא שם הקהילה האוטונומית והמחוז שפמפלונה היא בירתם. נאוורה היתה ממלכה קטנה שהחזיקה מעמד מאות שנים וגם היתה לה השפעה. הרבה בזכות ניהול פוליטי נכון בין הכוחות החזקים (צרפת, אראגון ועוד) שהיו סביבה ועל כך גאוותה.
המוזיאון ממוקם בבניין בן המאה ה-16 ששימש בעבר כבית חולים. הכניסה למוזיאון היא דרך דלת מרשימה שהיא יצירת אומנות בפני עצמה בסגנון פלאטרסקי (Plateresque).
זהו מוזיאון אזורי אשר יש בו קצת מכל דבר; גם אמנות, גם ארכיאולוגיה וגם חפצים מתקופות יותר מאוחרות של העיר.
בין המוצגים: פסיפס רומי, ציורי קיר מהמאות ה-14 עד ה-16, ציור של גויה וציורים רבים אחרים של אמנים באסקים.
למידע נוסף ושעות הפעילות הקליקו כאן…
ארמון הממשל | Palacio del Gobierno – Palacio Navarra
במבנה הניאו קלאסי נמצא משכנה של ממשלת הקהילה האוטונומית נאוורה. בספרד 17 קהילות אוטונומיות שהוקמו לאחר תום הדיקטטורה של קסטרו וכתיבת החוקה של 1978. נאוורה הקטנה והבבאסקית היא אחת מהן.
המבנה תוחם את פאתה הדרומית של כיכר קסטייו ולצידו כיכר קטנה ובה פסל מפורסם משנת 1903 של אישה האוחזת בחוקים הקדומים של נאוורה (Fueros).
לחצו כאן לחיפש מקום לינה בפמלפונה…
המצודה של פמפלונה | Ciudadela de Pamplona
המצודה (סיוֺדדֶלה) היא האתר סביבו התפתחה פמפלונה של ימי הביניים ועד המאה ה-20. כדאי להביט בו במפות גוגל בצילום לוויני ולראות כיצד המתחם בנוי בצורה סימטרית שבסיסו הוא מחומש שווה צלעות. בדומה לבניין הפנטגון האמריקאי ששאב את השראתו מהמצודות האירופאיות כדוגמת זאת. אולם בצילום גם תראו שהחלק הצפוני שלו לכיוון גלעין העיר ההיסטורי נהרס לטובת כביש והתפתחות עירונית.
על בניית המצודה הורה המלך פליפה השני בסוף המאה ה-16. המצודה נבנתה בשיא התפתחות האימפריה הספרדית ולמעשה לא עמדה מעולם במלחמה או איום רציני ולכן גם השתמרה היטב. היא היתה דרושה בעיקר בכדי להוות בסיס מבוצר קרוב אל הגבול עם צרפת המלוכנית.
כיום האתר מוקף בפארק ציבורי שהוא חלק מהמתחם, בשם וולטה דל קאסטייו (Vuelta del Castillo). המצודה עצמה מחוברת אל הפארק ורוב הביקור בה יעשה תחת כיפת השמים עם כמה חדרי תצוגה.
הכניסה הראשית אל המתחם היא מכיוון גלעין העיר ההיסטורי. אך ניתן להיכנס גם מהצד המודרני של העיר אל הפארק ואז עד המצודה עצמה דרך שער סוֺקוֺרוֺ (Puerta Socorro).
הקתדרלה של פמפלונה | Catedral Metropolitana de Santa Maria la Real de Pamplona
הקתדרלה נבנתה על יסודות כנסיה מהמאה ה-12 ממש על עיקול נהר הארגה בצפונו של מרכז העיר.
הקתדרלה בנויה אבן אוכרה צהבהבה והיא מאלפת ביופיה. היא לא גדולה כמו הקתדרלה של סרגוסה הסמוכה וודאי שלא כמו הסגרדה פמיליה, אבל היא בהחלט ייחודית והגודל היחסית קטן שלה איפשר לעטר את פנים הקתדרלה באופן מעורר התפעלות.
חזית הקתדרלה ולראשה שני המגדלים סימטרית ונאה להפליא והכיכר הקטנטונת שמולה מוכיחה לנו שספרד היא חלק אינטגרלי מאירופה המערבית.
מהרחובות הצרים שמול חזית הקתרלה כמו קוריה (Curia) ונאווארריה (Navarreria) זוויות צילום נהדרות המשלבות את חזיותות הבניינים הצבעוניות כשבקצה הרחוב רואים את צריחי הקתדרלה.
כנסיית סאן סאטורנינו | Iglesia de San Saturnino
הכנסיה נמצאת בלב העיר העתיקה ובסמוך לבניין העירייה.
היא עומדת על מקדש רומי עתיק ועל פי המסורת סאטורנינו הקדוש הטביל במאה השלישית לספירה ארבעים אלף פאגאנים במקום ובינהם את הקדוש של פמפלונה – סאן פרמין.
למרות שנולד בטולוז שבצרפת, סאטורינו נהיה לקדוש של העיר קאליארי בסרדיניה. בתקופת חייו רומא שלטה בספרד ולכן הוא הגיע גם לפמלפונה כמיסיונר.
קיר הכנסיה גובל במסלול מרוץ השוורים ולכן הכנסיה מוכרת כנקודת ציון בימי הפסטיבל.
לחיפוש מקום לינה בעיר פמלפונה הקליקו כאן…
חומות פמפלונה | Murallas de Pamplona
כאמור, מאז כינון ממלכת ספרד בשלהי המאה ה-15 וראשית המאה ה-16 פמפלונה הפכה לעיר גבול חשובה. על כן נבנתה בה המצודה הגדולה וגם חומות גדולות שהקיפו את העיר.
במרוצת השנים נהרסו חלק מהחומות למען התרחבות העיר אך נותרו בעיר כחמישה קילומטרים של חומות שהשתמרו היטב. החומות הן אחת הדוגמאות הטובות ביותר שנותרו בספרד לבניית ביצורים מהתקופת ראשית הממלכה, וטיול לאורכן הוא חוויה מיוחדת ומתאים גם לילדים.
אין רציפות בחומות אך ישנן שתי נקודות מהן אפשר להתחיל טיול סביבן. שתיהן ממזרח למרכז העיר וכיכר קאסטייו מרחק כמה דקות הליכה ממנה:
הראשונה הצפונית יותר – בסמוך לקתדרלה ונקראת 'חומות פמפלונה' (Murallas de Pamplona) בה יש תצפית נפלאה העיר וסביבתה. ממנה גם אפשר להמשיך לאורך נהר הארגה מערבה ואז לרדת לכיוון המצודה. או להמשיך משם דרומה לכיוון האתר השני של החומות ליד פארק 'חצי הירח' (Parque de la Media Luna).
הנקודה השניה להתרשמות מהחומות נמצתא ממש בסמוך לזירת השוורים ובצמוד לפארק. היא משלבת גם מוזיאון פתוח ונקראת 'המרכז לתורת הביצורים של פמפלונה' (Centro de Interpretación de las Fortificaciones de Pamplona). משם ניתן לצאת לאורך הפארק לכיוון צפון ולהתרשם מהחומות וגם מהנוף.
גשר מגדלנה | Puente de la Magdalena
גשר מגדלנה שנמצא בדיוק בגבול בין פארק חצי הירח (Media Luna) לפארק ורחל (Vergel) הוא בעצם הכניסה לעיר מאחד המסלולים אל סנטיאגו דה קומפוסטלה שעובר דרך פמפלונה. הוא גשר מהמאה ה-12, אינו גדול, ומשמש להולכי רגל.
עיקר הרושם ממנו הוא ביופיו הימי ביניימי וכן בחשיבותו כחלק מהדרך בה עברו ועוברים אלפי צליינים לאורך הדורות. הוא נמצא פחות או יותר במקביל לחומות המזרחיות לכן אפשר לשלב אותו בטיול לאורך החומות ולוּ רק לשם מבט חטוף על יופיו.
למציאת מלונות ודירות נופש בעיר פמלפונה הקליקו כאן…
כיכר קאסטייו | Plaza del Castillo
זהו ליבה של העיר פמפלונה. כיאה לאירופה וספרד זוהי כיכר נעימה עם מסעדות סביבה ושטח פתוח בלב העיר, נעים ונגיש להולכי הרגל.
הכיכר נקראת קאסטייו (מצודה בספרדית) משום שבמקום עמדה המצודה הישנה של העיר עד שבשלהי המאה ה-16 נבנתה המצודה הגדולה והסימטרית הנמצאת כמה מאות מטרים מהכיכר.
כשהתפנה השטח מהמצודה הישנה, אט אט החל להיווצר מרכזה של פמפלונה סביב הכיכר ופרנסי העיר השכילו להשאיר את השטח נקי מבניה. במאה ה-19 הוצבה במקום מזרקה ניטעו עצים והכיכר הפכה פחות או יותר למה שהיא היום. עד 2008 עוד היה סביב הכיכר כביש למכוניות וכיום כולה לרווחת הולכי הרגל.
ב-1943 הוצב בלב הכיכר היכן שהמזרקה 'קיוסק' (quiosco para la música) – שהוא בעצם חופה שיועדה בעבר ללהקות מוזיקליות שניגנו תחתה לרווחת הקהל שהתכנס באירועים שונים בכיכר. כיום זהו אחלה אתר (מוגבה מעט מעל הכיכר) לתמונה רומנטית על רקע הבנינים הצבעוניים העוטפים את הכיכר או על רקעו של ארמון נאוורה.
הגן היפני – גן יאמאגוצ'י והפלנטריום | Parque Yamaguchi y el Jardín de la Galaxia
פרנסיסקו חאוויר (Francisco Javier) הפטרון של נאוורה, שהיה המיסיונר החשוב ביותר מאז פאולוס בעולם הנוצרי, נולד סמוך לנאוורה. הוא נשלח על ידי מלכי פורטוגל למזרח וקבע את מרכזו בגואה שבהודו.
הוא הגיע במסגרת מסעותיו המיסיונרים מהודו גם ליאמגוצ'י שבדרום יפן כבר במאה ה-15, באחת החדירות המוקדמות ביותר של המערב אל ארץ השמש העולה. זהו הקשר הראשוני שנוצר בין יפן לפאמפלונה.
הערים פמפלונה ויאמגוצ'י ביפן הידקו את הקשרים בינהן במאה ה-20 והפארק הוקם על ידי אדריכלי גן יפנים ב-1997 לחגוג את חתימת הערים בעלות ההיסטוריה המשותפת על ברית ערים תאומות.
הפארק לא גדול והוא מכיל צמחים ועצים יפנים שונים (בינהם עצי דובדבן יפנים מסורתיים) והוא מתחשב בארבע העונות ומותאם להן. בקצה הפארק נמצא הפלנטריום של פמפלונה וגן הגלקסיה המציג דגם של שביל החלב.
לא לחינם בחרו לבנות דגם של שביל החלב בפמלפונה שהיא גם תחנה בדרך אל סנטיאגו דה קומפוסטלה. לאורך הדורות, עולי הרגל נעזרו בשביל החלב ובכוכביו כדי לנווט את דרכם אל היעד הנכסף.
לחיפוש מקום לינה בעיר פמלפונה הקליקו כאן…
קפה אירוּניה – בית הקפה עם פסלו של המינגווי | Café Iruña
אי אפשר לכתוב על פמפלונה מבלי להזכיר את הסופר האמריקאי הנודע זוכה פרס הנובל לספרות ארנסט המינגווי, הוא אשר העלה את שמעה ברחבי העולם. אחד מספריו הראשונים "וזרח השמש" נכתב השראת ביקוריו של הסופר בעיר פמפלונה בזמן פסטיבל סאן פרמין בתחילת שנות העשרים וחלקים גדולים מהספר מתרחשים בפמפלונה עצמה.
קפה אירוניה שנפתח ב-1888 ושנמצא בכיכר המרכזית – כיכר קאסטייו ולא הרחק מזירת השוורים, הוא מקום המפגש הקבוע של גיבור הספר. לכן הוקדש בבית הקפה פסל בגודל טבעי של המינגויי בפינת הבר. רבים נכנסים לבית הקפה להצטלם עם הפסל כחלק מסיור בעקבות המינגויי בעיר.
בית הקפה/מסעדה פעיל גם היום ומגיש מנות מקומיות בנוסף לקפה ומשקאות.
זירת השוורים | Plaza de Toros
הזירה קרובה מאוד למרכז העיר ונמצאת כשתי דקות הליכה מכיכר קאסטיילו. הזירה היא גם נקודת הסיום של מרוץ השוורים העירוני בקצה המסלול בן 875 המטרים.
בסיום המרוץ השוורים נכנסים לזירה.
פארק טאקונֶרה | Jardines de la Taconera
אלו הם הגנים צפונית למצודה ומערבית למרכז העיר ההיסטורי. הגנים הם גם התחנה האחרונה שלפני המצודה לטיול סביב חומות העיר החל מפארק מדיה לונה ועד המצודה.
הגנים תוכננו במאה ה-19 בסגנון צרפתי והם רומנטיים מאוד. בגנים גם שדרת פסלים שהיא מעין מוזיאון פתוח ובית קפה בסגנון וינאי.
בדרך כלל מי שמטייל סביב החומות הצפוניות יעבור בהם. כמו גם מי שמטייל במצודה ורוצה למצוא מעט צל בשעות הצהריים בדרכו חזרה אל העיר העתיקה.
לחיפוש מקום לינה בעיר פמלפונה הקליקו כאן…
מבצר סאן קריסטובל | Fuerte de San Cristóbal
המבצר נבנה בשלהי המאה ה-19 על ראש הר סאן קריסטובל מצפון לעיר.
ההר עליו נבנה המבצר הוא בגובה של למעלה מ-800 מטרים מעל פני הים וממנו משלט על כל העיר פמפלונה והאזור.
מבנה המבצר די מוזנח אך כדאי לעלות עם רכב לתצפית אל הנוף הנשקף ממנו.
שוק סנטו דומינגו | Mercado Santo Domingo
שוק סנטו דומינגו הוא שוק אוכל מקורה במרכז העיר כ-3 – 4 דקות הליכה צפונה מכיכר קאסטייו המרכזית.
גם השוק הזה מתואר בספרו של המינגויי "וזרח השמש" כשגיבור העלילה ג'ייק בארנס עובר בו ונותן תיאור של מראה עיניו.
השוק כיום מתפקד כשוק עירוני לתושבי מרכז העיר בדומה לשווקים שכונתיים רבים בספרד ובצרפת השכנה. בשוק דוכנים לממכר בשר, ירקות, גבינות ועוד.
מסעדתו של המינגויי – קאסה מארסליאנו | Casa Marceliano
ליד השוק ניצבה עד 1993 מסעדת קאסה מארסליאנו בה נהג לסעוד המינגויי בביקוריו בעיר.
ביקורו האחרון היה אמנם ב-1959 אך עדיין מעריציו נוהגים ללכת בעקבות התחנות בהן שהה בעיר וזוהי אחת מהן.
הכתובת היא 7-9 רחוב מרקאדו (Mercado 7-9) ממש ליד שוק סאנטו דומינגו.
למציאת מקום לינה בעיר פמלפונה הקליקו כאן…
כדורגל בפמפלונה
קבוצת הכדורגל של פמפלונה היא אוֺססוּנה (C.A. Osasuna) המשחקת באצטדיון החדיש והנאה 'אל – סאדאר' (Estadio El Sadar).
המועדון מהעיר הקטנה מייצג את כל הקהילה האוטונמית הקטנה גם כן של נאוורה. באופן מפתיע הוא מצליח בשנים האחרונות להישאר בליגה הראשונה (הלה-ליגה) וגם להיאבק על מיקום נאה במרכז הטבלה ומעלה.
איצטדיון אל סאדאר עבר שיפוץ מקיף ב-2020 (בדומה לשיפוצים שנערכים בברנבאו ובקאמפ נואו) והוא כיום אחד מאיצטדיוני הכדורגל החדישים ביותר בספרד. תכולתו היא כ-24 אלף צופים הממלאים אותו בקביעות בשנים האחרונות לאור ההצלחה היחסית של הקבוצה.
האיצטדיון נמצא מדרום למרכז העיר – כעשר דקות נסיעה.
הירבויות העיקריות של אוסאסונה הן עם המועדונים הסמוכים מבחינה גאוגרפית (מעין דרבי) עם סרגוסה ועם בילבאו.
פירוש השם אוססונה הוא "בריאות" בבאסקית המתפרשת כ'חוסן' גם כן, ואוססונה היא הקבוצה היחידה בליגות הבכירות הנושאת שם באסקי.
נקודות עניין ואטרקציות סביב לפמפלונה
פמפלונה כאמור נמצאת למרגלות הפירנאים ובלב איזור כפרי וחקלאי. מה שמבטיח הרבה טבע וירוק מסביב עם תחושה מאוד אירופאית.
יער איראטי | Selva de Irati
זהו היער במעלה ההרים הפירנאים האטלנטים. הטבע כידוע אינו מבחין בין גבולות והיער גולש גם אל תוככי צרפת השכנה.
היער נמצא פחות או יותר שעה נסיעה צפון-מערבה מפמפלונה.
זהו אתר טבע שלא נופל מהפארקים הגדולים בארה"ב (אך כמובן יותר קטן) והוא משלב טבע פראי ובתולי עם אופציות לספורט אתגרי, מסלולים למיטיבי לכת ומלונות בוטיק אירופאים מקסימים.
למציאת מקום לינה ביער איראטי המקסים הקליקו כאן…
עמק באסטאן | Valle de Baztán
עמק כפרי וציורי המתחיל פחות או יותר חצי שעה צפונה מפמפלונה ובו עיירות קטנות על גדות הנחלים ולמרגלות ההרים.
העמק נמצא בלב אזור טבע הררי, מיוער ומבודד.
זוהי יכולה להיות חוויה נהדרת ללון באחד הכפרים או העיירות שבליבו עם השקט והשלווה האופייניים לאזור, בדומה ללינה בכפרים הזגוריים בצפון יוון הסגרירית.
לחיפוש מלונות בחבל הארץ הרומנטי של באסטאן הקליקו כאן…
לחיפוש מקום לינה בחבל הארץ הרומנטי של באסטאן הקליקו כאן…
ביתרונות ריאלס – בארדֶנאס ריאלס | Bardenas Reales
כשעה נסיעה דרומה מפמפלונה ובדרך לסרגוסה נמצא אתר טבע ייחודי הממחיש את ניגודי הנוף של ספרד – בין הרים ויערות גשומים למדבריות צחיחים בצל הגשם.
השטח הענקי בגודל כ-400 קילומטרים מרובעים מציג תצורות גאולוגיות מקסימות. האזור הוא מדבר בצל הגשם שאדמתו חימר וגיר ולכן הוא נשחק לאורך השנים ויצר ביתרונות שהם בעצם גבעות משוננות שבינהן קניונים עמוקים.
כמה תצורות מזכירות במעט את עמק המוניומנט (Monument Valley) בגבול אריזונה ויוטה בארה"ב.
האתר נמצא פחות או יותר באמצע הדרך מפמפלונה לסרגוסה.