12 האטרקציות המובילות בעיר ולנסיה הן:
- השוק המרכזי | Mercat Central de València
- גני טוּרְיה | Jardín del Turia
- עיר האומנויות והמדעים | Ciutat de les Arts i les Ciències
- האקווריום הגדול באירופה | Oceanogràfic València
- הקתדרלה והכיכרות משני צידיה | Catedral de València
- מוזיאון האומנות | Museo de Bellas Artes
- רכיבה על אופניים – אחת מהערים הכי 'בייק-פרנדלי' באירופה
- חוף קאבַּניאל | Platja del Cabanyal
- גן החיות | Bioparc Valencia
- שער העיר טורֶס דל סֶראנס | Torres dels Serrans
- לאכול פאייה | Paella Valenciana
- תהלוכות ופסטיבל הפאייס של ולנסיה (מרץ) | Falles de València
למציאת מקום לינה בעיר המשגעת ולנסיה הקליקו כאן…
12 האטרקציות הטובות ביותר בעיר ולנסיה
ולנסיה, בדיוק באמצע קו החוף המזרחי של ספרד לשפת הים התיכון, היא העיר השלישית בגודלה במדינה. היא עיר חוף, אך למעשה העיר העתיקה והמקסימה שלה נמצאת כמה קילומטרים בפנים היבשה. את חלקי העיר מחברים גני טוריה הארוכים שהוקמו לאורך תוואי הנהר שהוסט, וכיום יש לאורכם גם המון אטרקציות לילדים.
בעולם ולנסיה מפורסמת בעיקר כמולדת הפאייה, אבל כשתגיעו אליה תמצאו עיר לא פחות מעניינת משתי הגדולות של ספרד, וגם הרבה יותר נוחה לכיס מברצלונה או מדריד.
בחרנו עבורכם את 12 האטרקציות הפופולאריות ביותר בעיר, כל שנותר הוא רק להגיע:
1. מַרקאט סֶנטראל – השוק המרכזי | Mercat Central de València
השוק הגדול והמפורסם של ולנסיה נמצא בלב העיר העתיקה ליד בניין הלונג'ה | La Lonja. הוא קיים במקום עוד מראשית המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20 הוא שופץ, נוספה לו תקרה ולבסוף הוא נחנך מחדש ב-1928. למזלנו, בניית השוק נעשתה בדיוק בתקופת הארט-נבו ולכן מעבר לשוק הנהדר, הבניין עצמו ממש מקסים.
למן פתיחתו המחודשת ועד היום, זהו אחד השווקים הגדולים ביותר באירופה. אזור ולנסיה הוא מאוד חקלאי ולכן התוצרת בשוק טריה ומגוונת. השוק משרת את תושבי העיר לקנות את מרכולתם להכנת ארוחת צהריים או ערב מרכיבים טריים (מי שלן בדירה גם יכול). לנו התיירים ישנם עשרות דוכנים המוכרים את הנקניקים, הזיתים והגבינות של ספרד, שאפשר גם לקחת חזרה הביתה. בנוסף, בשל הפופולאריות של השוק, יש בו גם מסעדות עם אוכל רחוב – חלקן מהטובות בולנסיה.
2. גני טוּרְיה | Jardín del Turia
גני טוּרְיה הוקמו לאורך אפיק נהר הטוריה שבעבר חצה את ולנסיה ולאורך הדורות גרם ללא מעט הצפות. לאחר ההצפה הגדולה של 1957 החליטו הרשויות על פרויקט להסטת מי הנהר. בתוכנית המקורית היתה אמורה להסלל אוטוסטרדה לאורך אפיק הנהר המיובש. אך לאור התנגדות נחרצת ומאבק של התושבים, בוטלה התוכנית המקורית והוחלט על הקמת המרחב הירוק והנפלא אותו אנו רואים היום.
גני טוריה מתחילים במזרח העיר, עוקפים את העיר העתיקה מצפון וממשיכים מערבה דרך עיר האומנויות והמדעים כמעט עד הנמל. הגנים שנחנכו באיחור רב רק ב-1986 הינם באורך של 8 ק"מ וברוחב ממוצע של 160 מטרים. הם נמצאים מתחת לקומת הרחוב, כפי שהיתה קרקעית הנהר בעבר, ולכן הם שקטים למדי. בנוסף, כשהולכים בפארק עוברים תחת גשרים רבים שפעם עברו מעל הנהר וכיום הם פשוט מקשרים בין חלקי העיר.
לאורך הפארק הוקמו מסלולי אופניים ואטרקציות כמו פארק גוליבר, גן החיות, עשרות מתקני ספורט ומעל כולן עיר האומנויות המדעים. כל טיול בולנסיה יכלול ביקור באחת האטרקציות לאורך הגנים, ובעיקר צעידה או רכיבה על אופניים להתאוורות משאון העיר.
3. עיר האומנויות והמדעים | Ciutat de les Arts i les Ciències
מתחם עיר האומנויות והמדעים הוא גולת הכותרת בפרוייקט ייבוש נהר הטוריה והפיכתו לחלק מהמרחב העירוני. כיום ולנסיה מזוהה עם עיר האומניות והמדעים כמעט כפי שהיא מזוהה עם הפאייה, וזאת בעיקר בשל האדריכלות הייחודית של האתר.
עיר האומניות והמדעים נמצאת קרוב לנמל בקצה המזרחי של גני טוריה. אורכה קרוב לשני קילומטרים ושטחה כ-350 דונם. המבנה הראשון בה נחנך ב-1998 כאשר בשנת 2005 הושלמו מרבית המבנים ויש עוד תוכניות לגדול. מטרת המרכז היא פיתוח התרבות והמרחב הציבורי בעיר.
בעיר האומנויות והמדעים חמישה מתחמים עיקריים:
- האקווריום הגדול באירופה – שילדים יעופו עליו!
- מוזיאון המדע – עם תצוגה אינטרקטיבית ביותר
- ההֶמיספריק – המבנה בצורת העין – שילוב של פלנטריום ואולם קולנוע IMAX עם תאורה מיוחדת
- האוּמבּרקֶל – שדרת העצים והצמחיה עם הקשתות הלבנות מעליה – חינם
- היכל האומנויות על שם המלכה סופיה – ארבעה אולמות תאטרון ואופרה
ישנם עוד מספר מבנים ואגם מלאכותי מסביב, בו ניתן לשכור סירות או סאפ-ים ממונעים ולשוט. אם מתכננים לבקר ביותר מאטרקציה אחת, כדאי לקנות את הכרטיס המשולב לכל המתקנים שתוקפו 48 שעות. בעיר האומנויות אפשר להעביר חצי יום לפחות.
4. האקווריום של ולנסיה | Oceanogràfic València
האקווריום כאמור הוא חלק מעיר האומנויות והמדעים, וגורם המשיכה מספר אחד לילדים אליה. אבל גם מבוגרים יהנו ממנו למדי. הוא נמצא בחלק המזרחי לכיוון הים והוא מעין פארק בפני עצמו עם כמה מבנים ובריכות.
כרישים, דגי מנטה, לוויתני בלוגה ועוד 500 מיני דגים ויונקי ים תמצאו באקווריום של ולנסיה. מתחם האקווריום שחלקו באוויר הפתוח הוא הגדול באירופה, ואחד מהאטרקציות האהובות בולנסיה. מעבר לתצוגת הדגים ישנם מופעי דולפינים מושקעים במיוחד, אולם קולנוע 4 חושים שהוא חלק מהחוויה ובעיקר מנהרה ארוכה מתחת למים בה הולכים כשממעל שוחים כרישים ומיני דגים אחרים. במתחם ישנן מסעדות כולל אחת מתחת למים וגם מתחם עם חיות אמפיביות כמו תנינים.
למידע נוסף ושעות הפעילות השל האקוריום הקליקו כאן…
5. הקתדרלה | Catedral de València
הקתדרלה הגדולה של ולנסיה נמצאת בליבה של העיר העתיקה. המבנה הנוכחי שלה הוא מהמאה ה-13 עם שיפורים רבים שנעשו במאה ה-15. לפני כן היה במקום מסגד ועוד קודם לכן מקדש רומי בהתאם לתקופות ההיסטוריה של חצי האי האיברי. המוצג הבולט ביותר בקתדרלה הוא הגביע הקדוש. אותו גביע ממנו על פי האמונה שתה ישו בסעודה האחרונה. גביע זה הוא מוקד משיכה אדיר למאמינים, ובשל כך הקתדרלה מאוד מפוארת ויש בה כמה מיצירות הרסנסאנס הספרדי היפות ביותר.
משני צידי הקתדרלה כיכרות, כיכר המלכה | Plaza de Reina היא הכיכר הגדולה מדרום וממנה גם הכניסה לקתדרלה. כיכר הבתולה | Plaça de la Verge שמצפונה קטנה יותר, עם מספר מבנים עתיקים סביבה ובעיקר עם המזרקה שהיא מסמלי העיר . מזרקת טוריה | Font del Turia המרתקת, מציגה את נהר הטוריה שהזין לאורך דורות את שדות האורז של ולנסיה, ואת שמונת היובלים שלו שמיוצגים על ידי דמויות נשים עם כדי מים זורמים.
הכניסה לקתדרלה בתשלום וישנה אפשרות גם לעלות למגדל שלה | El Micalet לתצפית יפה אל העיר (העליה במדרגות לוליאניות צרות).
6. מוזיאון האומנות | Museo de Bellas Artes de Valencia
במוזיאון האומנות של ולנסיה מוצג אוסף אומנות מהגדולים בספרד. הוא שוכן במבנה בית הספר לכמרים והכנסיה על שם פיוס החמישי שנבנה במאה ה-18 על גדת נהר טוריה. במוזיאון מיטב היצירות של אמנים ולנסיאנים כמו חואקין סורויה, ויסנטה לופז, חואן דה ז'ואנס ופינאזו. אבל גם של אמנים ספרדים ואירופאים אחרים כמו מוריו, ולסקז, אל גרקו, ואן דייק, פינטוריקו וגויה.
מרבית היצירות במוזיאון הן מהמאות ה-14 עד ה-19. אך ישנו גם אגף של אומנות עכשווית, אגף מוצגים ארכיאולוגים ואוסף מרשים של ציורי עץ גותיים. אחד המוצגים הבולטים במוזיאון הוא דווקא החצר הפנימית הרנסאנסית – חצר השגריר חרונימו ויצ'.
למידע נוסף ושעות הפעילות של מוזיאון האומנות בולסניה הקליקו כאן…
7. רכיבה על אופניים – אחת מהערים הכי 'בייק-פרנדלי' באירופה
אופניים הם הדרך הטובה ביותר והחווייתית ביותר להגיע ממרכז העיר אל חלקיה האחרים. ולנסיה נחשבת לאחת הערים הכי טובות ונוחות לרכיבה על אופניים באירופה כולה וודאי בספרד. השילוב של תוואי השטח המישורי והגדול, עם הקמת גני טוריה באפיק הנהר שהוסט. הביאו את פרנסי העיר להבין שסלילת נתיבי אופניים, תקל על התנועה בעיר ותייצר אלטרנטיבה נוחה וקלה לנסעה ברכב.
כיום בולנסיה פזורות יותר מ-300 תחנות השכרת אופניים, גם רבים מבתי המלון משכירים או אפילו משאילים אופניים לאורחיהם. כך שבכל רגע נתון ניתן להחליט שיוצאים לרכיבה וכאמור, העובדה שולנסיה במישור, הופכת את הרכיבה לנעימה ומרעננת.
עבור תיירים רבים שבדרך כלל לנים בעיר העתיקה קרוב למוקדי העניין והבילויים. האופניים יהוו כלי רכב מצוין לנסיעה אל החוף המרוחק כ-6 קילומטרים ממנה.
גם לאורך הטיילת בחוף, וגם לאורך כל גני טוריה הארוכים, נסללו שבילי אופניים רחבים ובטוחים ונדמה שבולנסיה כל העיר רוכבת.
לחיפוש מקום לינה בעיר הנפלאה ולנסיה הקליקו כאן…
8. חוף קאבַּניאל | Platja del Cabanyal
החוף העירוני של ולנסיה נמצא צפונית לנמל ומרוחק כ-5 קילומטרים מהעיר העתיקה. לאורך החוף טיילת רחבה מאוד עם מאות מסעדות ובתי עסק. החוף מן הסתם פעיל יותר באביב ובקיץ, אבל לאורך כל השנה בימים ללא גשם הטיילת נותרת יחסית פעילה.
חוף קאבניאל היה בעברו חוף דייגים שהונצח ביצירותיו של האמן בן העיר חואקין סורוייה. עם צמיחתה של העיר הוא נהיה אחד ממקומות הבילוי המועדפים על התושבים והתיירים כאחד, ובעונה הוא שוקק ומלהיב במיוחד. החוף עצמו רחב מאוד עם חול זהוב ועם כל המתקנים הדרושים, כולל אפשרויות לשכור שמשיות וכסאות נוח. בתחילתו של החוף, בקרבת הנמל, גם הרבה מאוד מלונות שפופולארים בעיקר בקיץ.
המשכו הצפוני של חוף קאבניאל נקרא חוף מאלווה-רוסה | La Malva-rosa שגם הוא מאוד פופולארי, וככל שמצפינים כך החוף נהיה יותר שקט. אבל מי שמחפש חופים שקטים וטבעיים יותר יצטרך לצאת מהעיר דרומה או צפונה, שם ישנן אינספור עיירות עם חופים נפלאים.
למציאת מקום לינה בחוף של ולנסיה הקליקו כאן…
9. גן החיות של ולנסיה | Bioparc Valencia
גן החיות של ולנסיה נמצא מזרחית לעיר העתיקה. גם הוא נבנה על אפיק נהר טוריה המיובש כחלק מפרוייקט גני טוריה. גן החיות של ולנסיה משתרע על שטח של 100 דונם ויש בו קרוב ל-1000 חיות.
הדגש בגן החיות של ולנסיה הוא על חיות מיבשת אפריקה והוא אחד מגני החיות המעניינים ביותר בספרד. יש בו ארבעה אגפים עיקריים; סוואנה, אדמת ביצות, יער באובאב ומדגסקר. בכל אחד תמצאו את החיות שזהו אזור גידולם הטבעי. כך למשל את הלמורים תפגשו באגף מדגסקר ואת הפילים ביער הבאובאב. גם גורילות יש בגן החיות אותן תמצאו ביער הגשם המשווני.
גן החיות של ולנסיה פתוח בכל ימות השנה והוא פשוט מרתק עבור ילדים.
למידע נוסף ושעות הפעילות של גן החיות בולנסיה הקליקו כאן…
10. שער העיר סרָאנס | Torres dels Serrans
השער ומגדלי סרָאנס הם השריד הבולט ביותר מהחומה הימי ביניימית של ולנסיה שנהרסה לצורך הרחבת העיר במאה ה-19. לא היה זה יופיו והדרו ששמרו עליו מההריסות אלא שימושו ככלא בתקופה, וכמה טוב שכך. הוא היה הראשי מ-12 השערים בחומה ולמרות ששימש ככניסה לעיר ייעודו העיקרי היה לשמירה. זו הסיבה שמגדלו כה גבוהים וביצוריו כה חזקים.
הוא אחד מסמלי העיר ולנסיה ובו נפתחות חגיגות הפאייאס מדי שנה ביום ראשון האחרון של פברואר. כשעוברים תחתיו כיום, ונכנסים אל העיר העתיקה, ישנה תחושה של מעבר סף אל עולם שונה בתחלית מזה של העיר המודרנית.
השער עבר עבודות שיפוצים מקיפות בראשית המאה עשרים ולכן נראה הרבה יותר טוב מאחיו במערב העיר – שער קוארט | Torres de Quart. מעבר ליופיו, האטרקציה המרכזית בשער סרָאנס היא העליה אל מגדלי השמירה לתצפית (העליה היא במדרגות וגם אל שער קוארט ניתן לעלות לתצפית).
11. לאכול פאייה | Paella Valenciana
פאייה נחשבת למאכל הספרדי המוכר ביותר בעולם, ובספרד כולם יודעים שלמרות שהיא מוגשת כמעט בכל מקום, מקורה הוא בולנסיה. נהר הטוריה אותו הסיטו במאה העשרים בכדי שלא יציף את העיר, היה ועודנו מקור החיים לשדות האורז המפורסמים של ולנסיה. שדות האורז ממוקמים בעיקר לאורך החוף הדרומי סביב הלגונה בשפך הנהר – האלבוּפֶירה | l'Albufera.
אל השדות, שגם היום מרוחקים מהעיר היו מגיעים החקלאים בעונת הקציר למספר ימים ונשארים בהם ללון. לקראת שעת האוכל היו הם צדים ושולים מהמים מכל הבא ליד, זורקים את השלל אל כירת הברזל הלוהטת, מוסיפים כמה חופני אורז שזה עתה נקצר, מערבבים ומחכים לאידוי. המנה שאז היתה בסך הכל תוצאה של כורח הנסיבות, הפכה עם השנים למנה המקומית של ולנסיה. ההמשך ידוע – ובו הפאייה כבשה את המטבח הספרדי כולו ואף ייוצאה אל כל רחבי העולם.
12. תהלוכות ופסטיבל הפאייס של ולנסיה (מרץ) | Falles de València
מקורו של פסטיבל הפאייאס הוא בחגיגות ראשית האביב. על פי המסורת היו אלו שני נגרים בולנסיה, שכל שנה שרפו את שאריות העץ והנסורת שלהם ב-19 למרץ. הם עשו זאת כדי לציין את סוף החורף ולקראת ההתחדשות שמביא האביב.
בימינו קרוב ל-400 קהילות/שכונות בעיר אוספות לאורך השנה כסף (בין היתר באמצעות מכירת פאייה שמבושלת בסירים גדולים בשכונה) על מנת לרכוש חומרים ולבנות את פסלי הענק שנישאים בתהלוכות. למרבה הצער, ביום האחרון של הפאייאס שורפים את הפסלים היפים הללו (בדומה לפסטיבל 'ברננינג-מאן' בארה"ב) ומתחילים להתארגן לקראת השנה הבאה.
כיום בולנסיה מתקיימים אירועי הפאייאס מדי שנה החל מה-1 במרץ ועד ה-19 במרץ. כאשר בין ה-15 למרץ ועד ה-19 מגיעים האירועים לשיאם עם התהלוכות הצבעוניות ברחבי העיר. העיר לובשת חג בימים הללו וישנם מופעי זיקוקים מרהיבים. פתיחת הפסטיבל תמיד נערכות בשער טורֶס דל סֶראנס שהוא מסמלי העיר.