אוּבֶּדה | Úbeda ובּאֶיסה | Baeza הן עיירות היסטוריות הסמוכות לעיר חאאֶן | Jaén. שתיהן עיירות קטנות בלב "ים עצי הזית" על הגבעות וההרים מסביב. המרחק הקצר בין העיירות, רבע שעה נסיעה, הופך אותן ליעדים בהם מבקרים בדרך כלל במהלך יום טיול אחד.
כמה זמן צריך לטיול באוּבֶּדה ובּאֶסה?
יום טיול יספיק כדי לטייל בשתי העיירות הקטנות והסמוכות. ביקור בהן יכול להיות במסגרת יום טיול מהעיר חאאֶן. או במסלול בו העיר חאאֶן תהיה לפני או אחרי אוּבֶּדה ובּאֶסה. למשל מי שיורד ממדריד לכיוון אנדלוסיה, הן תוכלנה להיות תחנה ראשונה במחוז הדרומי הגדול.
לחיפוש מקום לינה באוּבֶּדה ובּאֶיסה הקליקו כאן…
6 אתרים ואטרקציות שחובה לראות ולעשות באוּבֶּדה ובּאֶיסה
- קפלת סלבדור (אוּבֶּדה) | Sacra Capilla del Salvador
- בית החולים העתיק סנטיאגו (אוּבֶּדה) | Hospital de Santiago
- בית הכנסת באוּבֶּדה | Sinagoga del Agua
- תצפית אל "ים עצי הזית" משער גרנדה (אוּבֶּדה) | Puerta de Granada
- הקתדרלה של בּאֶיסה | Catedral de Baeza
- כיכר פופולו (העם) בבּאֶיסה | Plaza del Pópulo
תכנון מסלול בים אוּבֶּדה לבּאֶסה
בדרך כלל טיול באחת יגרור טיול בשני ובמרבית המקרים יוצאים אל הערים מחאאן הגדולה לטיול יום. לכן אנחנו חושבים שכדאי להתחיל בבּאֶיסה בבוקר. ממנה להמשיך לאובדה בה תאכלו ארוחת צהריים (ברחוב ריאל | Calle Real או מקום אחר). לאחר ארוחת צהריים המשך טיול באובדה ואתריה. מי שאינו חוזר לחאאן, יכול בסוף היום להישאר ללון באובדה, וגם להנות מיופיה בלילה ומהמסעדות המשובחות שלה. למחרת אפשר להמשיך לפארק הטבע הרי קאסוֺרלה | Cazorla עם הנחלים, האגמים וחיות הבר. או ליעד אחר באנדלוסיה או מצפון לה.
לחיפוש מקום לינה באוּבֶּדה היפה הקליקו כאן…
למציאת מקום לינה בבּאֶיסה הציורית הקליקו כאן…
איך מגיעים לאוּבֶּדה ובּאֶסה?
אוּבֶּדה ובּאֶסה נמצאות בצפון מזרח אנדלוסיה לקראת הגבול עם קסטיליה לה-מנצ'ה. הן קרובות יחסית לגרנדה (שעה וחצי) אך מרחק הנסיעה בינן לבין סביליה, זהה למרחק בינן לבין מדריד (שלוש ורבע שעות).
טיסות לאוּבֶּדה ובּאֶסה
השדה הקרוב ביותר הוא בגרנדה (שעה וחצי). אל אוּבֶּדה ובּאֶיסה מגיעים בדרך כלל כחלק מטיול ברכב שכור בדרך ל או מהעיר חאאֶן. שדות התעופה הגדולים הקרובים ביותר הם: מלגה (שעתים וחצי) מדריד וסביליה (שלוש וחצי שעות).
הגעה ברכב שכור לאוּבֶּדה ובּאֶסה
באיסה ננמצאת כ-35 דקות נסיעה מחאאֶן ואובדה עשר דקות נסיעה נוספות. טיול בפרובינציה של חאאֶן, ששלוש הערים נמצאות בו, ייעשה בדרך כלל כטיול מצפון לדרום או להיפך. כלומר מי שמגיע ממדריד לכיוון אנדלוסיה תהיה זו עצירה ראשונה נהדרת באנדלוסיה.ו מי שמגיע מגרנדה צפונה בחזרה אל מדריד, ביקור בפרובינציית חאאֶן יהיה מושלם כעצירה ליום טיול בדרך. אוהבי הטבע יכולים גם להוסיף עוד יום טיול בפארק קאסורלה | Sierras de Cazorla הסמוך.
תחבורה ציבורית לאובדה ובאיסה
בתחבורה ציבורית מגיעים אל אובדה ואל באיסה באוטובוס. מרבית האוטובוסים יצאו מעיר חאאֶן דרך באיסה לאובדה או דרך בּאילֶן | Bailén לאובדה. אין תחנת רכבת בתוך הערים אלא רק רכבת שעוברת במורד הערוץ שנקראת חודאר-אוּבֶּדה | Jódar-Úbeda. בין אוּבֶּדה לבּאֶסה ישנו שירות אוטובסים של פחות או יותר שני אוטובוסים בשעה בשעות היום.
תחנת האוטובוס המרכזית של אובדה נמצאת ליד בית החולים סנטיאגו אך רחוקה קצת יותר מ-20 דקות מכיכר ואסקז דה מולינה, שסביבה האתרים המרכזיים של העיירה. תחנת האוטובוס המרכזית של באיסה נמצאת בחלק המודרני המזרחי של העיירה, ומרוחקת רבע שעה הליכה מהקתדרלה שסביבה מרבית האתרים המרכזיים של באיסה.
לחיפוש מקום לינה באוּבֶּדה הרנסנסית הקליקו כאן…
כדאי לדעת על אוּבֶּדה ובּאֶסה
שתי העיירות המרוחקות כרבע שעה האחת מהשניה בצפון מזרח אנדולסיה, שייכות לפרובינציית חאאֶן הידועה כמרכז ייצור שמן זית עולמי. בשתיהן עיר עתיקה רנסאסנית עם בניינים שהתשמרו בצורה נפלאה. ובשתיהן התפתחה גם עיר מודרנית לצד העתיקה. באובדה חיים כ-35 אלף תושבים ובבאיסה קצת יותר מ-15 אלף.
הן שוכנות על הרמה הגבוהה (כ-750 מטרים מעל פני הים) הנוצרת בים ההרים הבּאֶטים בדרום ספרד, לבין הרי סיירה מוֺרֶנה בדרום מרכז ספרד. רמה בה מתחיל לזרום נהר הגואדלקאוויר המפורסם, שהוא עורק החיים של אנדלוסיה, וסביבו התפתחה סביליה הגדולה כ-250 קילומטרים מערבה מכאן.
אוּבֶּדה היא ממקומות היישוב המוקדמים בספרד והיתה גם עיר רומית. אולם חשיבותה החלה עם הכיבוש המוסלמי ובעיקר לקראת סוף הרה-קונקיסטה (הכיבוש הספרדי מחדש). בשל מיקומה בצפון אנדלוסיה היא היתה מעין עיר גבול בין הכוחות הספרדים הקתולים, שמרכזם היה בטולדו, לבין הכוחות המוסלמים בגרנדה. באמצע המאה ה-13 נכבשה והפכה להיות חלק מקסטיליה. אז הוקמה בה מועצת משפחות אצולה שבהמשך הפכו למשפחות חשובות באימפריה הספרדית. לאחר סיום הרה-קונקיסטה ונצחונם של המלכים הקתולים ב-1492, ירד המתח המלחמתי באובדה והעיר החלה להתפתח מבחינה אזרחית.
האצולה של אובדה לה היה תפקיד מפתח ברה-קונקיסטה, השתלבה בצמרת השלטון של האימפריה. בראש האצילים היה פרנססיקו דֶה לוֺס קוֺבּוֺס, בונה קפלת סלבדור שהיא האתר היפה ביותר באובדה. דֶה לוֺס קוֺבּוֺס היה 'שר החוץ' של המלך קרלוס הראשון ושל בנו פליפה הראשון שהביאו את ספרד לשיאה כוחה בעולם. בני אצולה אחרים שירתו במושבות החדשות והעשירות בדרום אמריקה. לאור זאת החלו לזרום סכומי כסף אדירים לאוּבֶּדה והאצילים 'התחרו' האחד בשני בבניית בתים ומונומנטים רנסאנסים גדולים. אלו הם שמייחדים את אובדה ושהפכוהה לאחת מעיירות הרנסאנס השמורות והיפות ביותר בספרד. אוּבֶּדה בתקופה המודרנית נהייתה לאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, ולמוקד תיירותי בצפון הפחות מתוייר של אנדלוסיה.
שיטוט ברחובות המרוצפים של בּאֶיסה יחזיר אותכם מאות שנים אחורה אל תקופת הרנסאנס. בבאיסה השתמרו המבנים הרנסאנסים בצורה מרהיבה. למעשה, אין בכל אירופה הרבה מקומות בהם מרכז עיר שלם השתמר בצורה מיטבית, מהתקופה בה התעוררה אירופה לשחר חדש (רנסאנס) כמו בבּאֶיסה. האטרקציה המרכזית בבאיסה היא פשוט לצעוד ברחובות הצרים והמקסימים של העיר העתיקה.
מזג האוויר באוּבֶּדה ובּאֶיסה
אמנם הן בצפון אנדלוסיה ובהרים, אך עדיים שורר בהן מזג אוויר יבשתי עם קיצים מאוד חמים. כמו במדריד או מקומות אחרים בפנים חצי האי האיברי, החורפים באוּבֶּדה ובּאֶסה קרים ובהם גם יורדים המשקעים. העונה המועדפת להגיע לאוּבֶּדה ובּאֶסה כמו גם לעיר חאאֶן הסמוכה תהיה מאמצע מרץ עד אמצע יוני ומאמצע ספטמבר עד אמצע נובמבר. בקיץ אפשר להגיע כי לא חם כמו בסביליה או קרדובה, אך עדיין חם. בחורף אפשרי להגיע אבל כמעט תמיד יהיה קר. אך ניתן להתנחם בארוחת צהריים, או טאפאס ומשקה, בברים ובמסעדות של רחוב ריאל באוּבֶּדה או בכיכר קונסטיטוסיון בבּאֶיסה.
אתרים מרכזיים ואטרקציות באוּבֶּדה
קפלת סלבדור | Sacra Capilla del Salvador
זהו המבנה המרשים ביותר באוּבֶּדה מבחוץ וגם מבפנים. הקפלה נחשבת לשיא הרנסאנס הספרדי. הקפלה הוקמה על ידי פרנססיקו דֶה לוֺס קוֺבּוֺס | Francisco de los Cobos שהיה גביר מקומי כאחוזת קבר לו ולמשפחתו. כפי שרואים הוא לא חסך בכלום כדי להקים את מצבתו. ישנן גם עדויות שהוא שילם מראש על 1000 מיסות בהן יתפללו לעילוי נשמתו בקפלה לאחר מותו. כיום המבנה משמש כאתר למבקרים.
הקפלה נמצאת בכיכר ואסקז דה מולינה המרכזית, ממנה רואים את החזית בסגנון הפלטארסק שנבנתה לפרטי פרטים. חצובים בה עשרות אם לא מאות פסלים שנוצרו בקפידה ובהשקעה רבה. שווה להשתהות רגע לפני הכניסה פנימה, ולבחון היטב את העיטורים החיצוניים הללו שממחישים עד כמה היה חשוב לאדון דה לוס קובוס הפנתאון שלו.
בפנים עוצבה הקפלה על ידי דייגו דה סילואה | Diego de Siloé ארכיטקט הרנסאנס הספרדי הידוע. כשנכנסים מיד בולטת רצפת השחמט, העשויה שיש בעבודת ריצוף מרשימה. בהמשך, המזבח הגבוה וכיפת הקפלה הם החלקים המושקעים ביותר בקפלה. עוד כדאי לשים לב לדלת הכניסה אל חדר תשמישי הקדושה (Sacristía), שנחשבת לאחת מעבודות הרנסאנס הטובות ביותר בספרד. הדלת המכונה "שער גן העדן" בנויה על פינת החדר והיא פלא ארכיטקטוני. במבט ראשון נראה כאילו ישנו מעבר תלת מימדי בין החדרים, ואין פלא שאנשי התקופה ראו בדלת מעין מעבר סף שמיימי.
למציאת מקום לינה באוּבֶּדה היפה הקליקו כאן…
כנסיית סנטה מריה ריאלֶס אלקאסארֶס | Basílica de Santa María de los Reales Alcázares
הכנסיה נמצאת גם כן בכיכר המרכזית ואסקז מולינה. הכנסיה החליפה מסגד שהיה במקום, לאחר הכיבוש מחדש של אובדה בשנת 1233. ניתן עדיין לראות פה ושם השפעות מוסלמיות בארכיטקטורה שלה. לכנסיה חזית מרשימה שנראית נהדר על רקע הגן הקטן שבכיכר. היא שימשה שנים רבות ככנסיה המרכזית של אובדה. במהלך מלחמת האזרחים של ספרד הכנסיה ניזוקה קשות. רק בשנות השמונים החלו לשפץ ולשחזר אותה בעבודה שנמשכה כמעט 30 שנה. בשנת 2014 הוכרזה הכנסיה כבזיליקה קטנה | Basílica Menor כלומר חשיבותה שקולה לזו של קתדרלה. כשנכנסים פנימה ניתן לראות את עבודות השחזור הנהדרות.
ארמון השרשראות – ארמון חואן ואסקז דה מולינה | Palacio Juan Vázquez de Molina
נמצא כמובן בכיכר ואסקז דה מולינה וכיום שוכן בו בית העירייה. כאמור, בני האצולה של אובדה זכו לאחר סיום הרה-קונקיסטה (1492) לתפקידי מפתח בממשלם של מלכי האימפריה הספרדית. תפקידים שלוו בזכויות יתר נדיבות וברווחים עצומים, בזכותם נבנו בתי מידות באובדה שהם כיום מוקד המשיכה אל העיר. בראשם היה פרנסיסיקו דה לוס קובוס שבנה את קפלת סלבדור. אחיינו חואן ואסקז דה מולינה ירש את תפקידו של דה לוס קובוס ב-1547. ואסקז דה מולינה היה ל"שר החוץ" של קרלוס החמישי מלך האימפריה הספרדית ומאוחר יותר של פלילפה השני. דה מולינה נהיה לאיש החזק ביותר בממשל הספרדי באותן שנים.
בשנת 1550 החל ואסקז דה מולינה לבנות את ארמונו שהיה גדול ומפואר. הארמון ונחשב לאחת מדוגמאות האדריכלות הרנסאנסית הספרדית הטובות ביותר וגם הוא נבנה בתכנונו של ואנדֶלוירה | Andrés de Vandelvira. הוא נקרא ארמון השרשראות משום שבעבר היתה שרשרת ברזל בין העמודים שתמכו בדלת הכניסה.
הבנין המקסים והסימטרי, עם העיטורים המיוחדים סביב החלונות נראה מהכיכר וגם מהצד השני. כשמגיעים ראשית כדאי להקיפו ולהתרשם מיופיו החיצוני. בפנים ישנה חצר פנימית יפה ובקומה הראשונה גם חדר תצוגה עם עבודותיו של האדריכל ואנדֶלוירה.
הכניסה חינם.
לחיפוש מקום לינה באוּבֶּדה בצפון מזרח אנדלוסיה הקליקו כאן…
בית החולים סנטיאגו | Centro Cultural Hospital de Santiago
בית החולים סנטיאגו הוא מהאתרים החשובים באובדה. הוא נמצא על הגבול בין העיר העתיקה למודרנית, בין תחנת האוטובוס לזירת השוורים על השדרה הרחבה אוביספו קובוס | Calle Obisbo Cobos. בית החולים הוקם בהוראתו של הבישוף של חאאֶן בשנת 1562 עבור הנזקקים. הוא תוכנן על ידי אנדרס דה ואנדֶלוירה | Andrés de Vandelvira שהיה ממובילי אדריכלי הרנסאנס הספרדי, שנהג לבנות מבנים פחות אקסטרטווגנטים ויותר צנועים. כזה הוא בית החולים הגדול ששימש כבית מרפא מאז ועד שנת 1975. כיום משמש בית החולים כמרכז תרבות וניתן להיכנס להתרשם ממנו. שימו לב לחצר הפנימית הגדולה כמו גם לגרמי המדרגות בפינות המבנה עם תקרות המגדלים הגבוהות והמעוטרות. הכניסה חופשית.
המוזיאון הארכיאולוגי | Museo Arqueológico
נקרא גם קאסה מוּדֶחאר | Casa Mudejar על שם הבית בן המאה ה-15 בו הוא שוכן. הוא נמצא במעלה רחוב מקסים העולה מכיכר האחד במאי | Plaza 1 de Mayo וכנסיית סאן פבלו. המוזיאון הקטן מציג ממצאים ארכיאולוגים החל מהתקופה הנאוליתית ועד שלהי ימי הביניים שנמצאו בסביבת העיר. התצוגה בבית הנאה מאוד מוארת ויפה, והמוזיאון יהיה מפלט נהדר ביום חם לחצי שעה קלה.
לשעות הפעילות ומידע נוסף על המוזיאון הקליקו כאן…
כנסיית סאן פבלו | Iglesia de San Pablo
הכנסיה שנמצאת עשרים מטרים מהמוזיאון הארכיאולגי נבנתה במאה ה-13. בראשית המאה ה-16 נוסף לה מגדל בסגנון פלטרסק שהוא המרשים ביותר במבנה. הכנסיה תוחמת את צפונה של כיכר ה-1 במאי שהיא כיכר אופיינית לעיירות ספרדיות. יש בכיכר סוכת נגינה שהיא מקום נהדר להצטלם בו. מבנה הכנסיה עם האבן הצהובה יפהפה, ושווה להקיפה ולראות את העיטורים שסותתו עליה. כמו כן דלתות הכנסיה האדומות הן מוצג בפני עצמו.
מגדל השעון וכיכר אנדלוסיה | Torre del Reloj
המגדל המתרומם מעל כיכר אנדלוסיה היפה הוא הזדמנות לראות את אובדה מלמעלה. המגדל היה חלק מביצורי החומה הערבית באובדה. במאה ה-16, לאחר הרה-קונקיסטה נבנתה בו כנסיה. כיום ניתן לבקר בכנסיה וגם לעלות לתצפית.
הכיכר שמתחת, כיכר אנדלוסיה | Plaza de Andalucía מאוד יפה עם מגוון בניינים מתקופות שונות. יש בה בית קפה נפלא וגם חניה גדולה מתחתיתה. ניתן לחנות במקום ולהתחיל בצעידה באחד מהרחובות היורדים דרומה אל מרכז העיר העתיקה של אובדה (כ-7 – 8 דקות הליכה). הדרך עצמה תהיה נהדרת, בין הרחובות העתיקים של אובדה.
לשעות הפעילות של המגדל והתצפית הקליקו כאן…
לחיפוש מקום לינה באוּבֶּדה היפה הקליקו כאן…
בית הכנסת (של המים) | Sinagoga del Agua
בית הכנסת של אובדה התגלה מחדש במקרה במהלך עבודות בניה בעיר. הוא מתוארך למאה ה-14, והוא עוד עדות לחיים היהודים הענפים באנדלוסיה. שמו "בית הכנסת של המים" ניתן לו כנראה לאור המצאותו של מקווה במבנה. בית הכנסת כיום הוא ברובו חלל תת קרקעי, והמקווה שלו מרגש. במיוחד אם חושבים על כל אותם יהודים שטבלו בו לפני 700 שנה ויותר.
בבית הכנסת שנמצא במעין חצי מרתף כמה חללים קטנים כולל עזרת נשים. יש בו גם כמה מוצגים כולל ספר תורה עתיק. מפעם לפעם מתקיימים בו אירועים וקונצרטים, המעלים את זכרה של הקהילה היהודית העתיקה של אוּבֶּדה.
למידע נוסף ושעות הפעילות של בית הכנסת הקליקו כאן…
שער גרנאדה, החומות של אוּבֶּדה ותצפית אל "ים עצי הזית" | Puerta de Granada
במרחק שתי דקות הליכה מהכיכר המרכזית ואסקז דה מולינה, נמצא השער בחומות. יורדים אליו דרך רחוב אפאן דה ריבירה | C. Afán de Rivera שהוא רחוב צר טיפוסי לעיר. השער שנקרא על שם העיר גרנדה לאור העובדה שדרכו יצאו אל מחוץ לאובדה ולכיוון העיר הגדולה. ישנה אגדה אורבנית שבהחלט ייתכן שנכונה שהמלכה איזבל, מצמד המלכים הקתולים, בכבודה ובעצמה. עברה תחת השער הזה בדרכה לכיבוש המעוז המוסלמי האחרון בגראנדה בשלהי המאה ה-15. השער נשמר עד היום הבצורה נהדרת בחלק ששרד מהחומות הערביות שנבנו במאה ה-10. כשעוברים אותו ניתן להתרשם מקטע בין עשרות מטרים של החומות העתיקות. אך עוד יותר מכך, הוא מוציא אתכם אל מחוץ לעיר העתיקה אל המחזה שנקרא "ים עצי הזית".
מעבר לשער גרנדה ישנן כמה תצפיות אל עשרות קילומטרים של גבעות ומישורים מכוסים בעצי זית. בפרובינציית חאאן של אנדלוסיה מגדלים 20% מיבול הזיתים העולמי. מהתצפיות הללו תוכלו להבין זאת במראה עיניים.
מרכז שמן הזית | Centro de Interpretación Olivar y Aceite
קצת הפוגה מכל הכנסיות הרנסאנסיות תמצאו במרכז שמן הזית. אוּבֶּדה כמו העיר הגדולה והסמוכה חאאֶן מוקפות מטעי עצי זית אינסופיים. במקום מוזיאון קטן ויפה המסביר את ההיסטוריה של גידול הזיתים באזור, כמו גם את תהליכי ייצור שמן הזית. במרכז בדרך כלל סיורים מודרכים אך גם ניתן להיכנס, להתרשם ולקנות בחנות מוצרי הזית בפנים.
גם אם לא תבקרו במרכז, מאובידה אסור לצאת מבלי לטעום כמה זיתים בבר או מסעדה מקומית.
למידע נוסף ושעות הפעילות של מרכז שמן הזית הקליקו כאן…
אוכל וטאפאס באוּבֶּדה
האזור האוטנטי והמעניין לארוחות צהרים או סתם לטאפאס הוא במעלה קאייה ריאל | Calle Real. שם תמצאו מספר ברי טאפאס ומסעדות המתחרים בינהם למי הטאפאס המעניינים והטעימים ביותר בעיר.
רחוב ריאל הוא רחוב צר להולכי רגל אליו תגיעו מכיכר ואסקז דה מולינה המרכזית. כאשר עולים ברחוב חואן מונטייה | C. Juan Montilla צפונה וכעבור כמה עשרות מטרים הרחוב מתחבר לקאייה ריאל בו עולים עוד קצת עד אזור הברים והמסעדות. כמובן שישנם עוד מסעדות וברים ברחבי העיר העתיקה, אך בקאייה ריאל ריכוז של מקומות משובחים.
הברים יהיו פתוחים ברציפות מהצהריים ועד הלילה. המסעדות, כמו בדרך כלל בספרד וודאי באנדלוסיה, תהיינה פתוחת להגשת צהריים עם הפסקה אחר הצהריים ותפתחנה שוב בערב.
לחיפוש מקום לינה באוּבֶּדה היפה הקליקו כאן…
אתרים מרכזיים ואטרקציות בבּאֶסה
מסלול בבּאֶיסה
עיקר הביקור בעיירה הקטנה באיסה יהיה הליכה ברחובות הרנסאנסים המקסימים שלה. האתר המרכזי בעיר הוא הקתדרלה וישנם עוד כמה מבנים ששווים הצצה פנימה. מסלול בבאיסה בדרך כלל יתחיל במגרש החניה החינמי ממזרח למרכז העיר. ממנו הולכים (כעשר דקות) דרך רחוב סאן פבלו אל כיכר קונסטיטוסיון וכיכר פופולו הצמודות. לאחר ביקור באתרים והרחובות הרנסאנסים המקסימים שמדרום לכיכרות, ניתן לאכול או לשתות משהו באחד מעשרות המסעדות ובתי הקפה שסביב הכיכר. משם ממשיכים דרומה אל הקתדרלה שהיא אתר חובה בעיר. לאחר מכן ניתן לסיים בתצפית אל "ים עצי הזית" של פרובינציית חאאֶן המקיף את העיר, כאשר יוצאים אל תצפית אוֺבּיספּוֺ | Mirador del Obispo מאחורי הקתדרלה. משם ניתן לחזור לכיוון החניה דרך רחוב אוביספו | Obispo, שהוא מעין טיילת על סיפה של העיר. או לחזור דרך העיר עצמה.
לחיפוש מקום לינה בבּאֶיסה הקטנה והמקסימה הקליקו כאן…
הקתדרלה של בּאֶיסה | Catedral de Baeza
זהו המבנה המרשים והחשוב ביותר בעיר, שנמצא בכיכר סנטה מריה המקסימה.
מבנה הקתדרלה הנוכחי נחנך בשנת 1593 כמה שנים לאחר שהאדריכל שתכנן ובנה אותו, אנדרס דה ואנדֶלוירה | Andrés de Vandelvira, נפטר. ואנדֶלוירה אחראי לכמה ממבני הרנסאנס הספרדי החשובים ביותר, שנמצאים כמו כאן בבאיסה גם בחאאֶן ואוּבֶּדה הסמוכות. הקתדרלה, כמו פעמים רבות באנדלוסיה, נבנתה על חורבות מסגד שהיה מרכזה של העיר בתקופה המוסלמית. עוד קודם לכן היה במקום מקדש רומי קדום.
הכיכר והסמטאות המובילות אל הקתדרלה הן תמצית היופי של באיסה. לכן, ראשית כדאי להקיף את הקתדרלה ולחוות מעין חזרה אל ימי הביניים, עם הרחובות המרוצפים והעיטורים המיוחדים על הבניינים. מהכיכר ניתן להשקיף על מגדל הפעמונים לפני שנכנסים. בפנים מתגלה מיד חלל הספינה הגדול, הבהיר והגבוה. בקצהו המזבח המוזהב, ורצפת השיש המושקעת פרוסה לאורכה ורוחבה של הכנסיה. לאחר סיבוב קצר בחלל המרכזי. ניתן להיכנס לחדר תשמישי הקדושה בו יש מוזיאון קטן עם יצירות אומנות וחפצי דת.
למידע נוסף ושעות הביקור בקתדרלה הקליקו כאן…
האוניברסיטה העתיקה של באיסה | Antigua Universidad de Baeza
מול ארמון חאבאלקווינטו נמצא מבנה גדול יותר שהיה מקום משכנה של האוניברסיטה העתיקה החל משלהי המאה ה-16. האוניברסיטה בבּאֶיסה היתה הראשונה באזור, עוד לפני שהוקמו אוניברסיטאות באוּבֶּדה וחאאֶן. הקדוש הנוצרי חואן דה אבילה | Juan de Ávila היה ממייסדי האוניברסיטה בבאיסה. הקדוש דה אבילה כונה עוד בחייו "השליח של אנדלוסיה". הוא היה ממובילי השבת הקתוליות לאנדלוסיה לאחר שנות השלטון המוסלמי. לכן הוא היה ועודנו דמות חשובה בספרד ובעולם הנוצרי.
בראשית דרכה היתה האוניברסיטה מוסד מכובד ונקראה אף 'סלמנקה של אנדלוסיה', על שום האוניברסיטה הותיקה בספרד שבעיר סלמנקה.
מבנה האוניברסיטה העתיקה של באיסה זהה לארמונות רנסאנסית אחרים בעיר רק יותר גדול. בתוכו חצר פנימית גדולה עם אכסדרות בעלות קשתות כפולות וגרמי מדרגות מקורים. משלימה את הקומפלקס קפלה קטנה ויפה.
המשורר והוגה הדעות הספרדי, יקיר העיר, אנטוניו מצ'אדו לימד כאן באוניברסיטה צרפתית החל מ-1912. הכיתה בה הוא לימד היא כיום מוצג מוזיאונים עם הרהיטים והלוח עליו כתב. מאצ'אדו נחשב לאחד מגדולי המשוררים של ספרד בכל הדורות וספרו "שדות קסטיליה" | Campos de Castilla הוא עדיין ספר שירים מכונן. בו מתאר המשורר את האזורים הכפריים של קסטיליה.
האוניברסיטה אינה פעילה כיום, ובמקומה נמצא בארמון חאבאלקווינטו הסמוך קמפוס על שם המשורר מאצ'אדו. השייך לאוניברסיטה הבינלאומית של אנדלוסיה (UNIA).
הכניסה למבנה האוניברסיטה חופשית וביקור בה יארך חצי שעה קלה.
למציאת מקום לינה בבּאֶיסה הרומנטית הקליקו כאן…
ארמון חאבאלקווינטו | Palacio de Jabalquinto
באיסה כאמור מלאה בבתי מידות מתקופת הרנסאנס והם אלו שהופכים אותה לעיר כה יפה. ארמון חאבאלקווינטו הוא ככל הנראה המיוחד מכולם. חאבאלקווינטו היה תואר אצולה ובני המשפחה בנו את הארמון בסוף המאה ה-15. המבנה שייך כיום לאוניברסיטה הבינ"ל של אנדלוסיה ומאחסן את המרכז על שם המשורר בן המאה ה-19 אנטוניו מצ'אדו.
אל הארמון שנמצא כעשרים מטרים מהקתדרלה מגיעים קודם כל בשביל לראותו מבחוץ, ובעיקר את חזיתו המרהיבה. הרחבה הקטנה שמולו, ובה גם כנסיה קטנה, מאפשרת לראות את החזית ממרחק מה מה שמעצים את הרושם.
בפנים החצר הרנסאנסית מוקפת הקשתות והעמודים פשוט מהממת. עוד בפנים ישנו גרם מדרגות בארוקי מיוחד, ובכלל נראה שמשפחת האצולה הקפידה על הפרטים הקטנים ביותר.
הכניסה ללא עלות.
לשעות הפעילות של הארמון הקליקו כאן…
כיכר העם (פופולו) | Plaza del Pópulo
כיכר פופולו (נקראת גם כיכר האריות) נמצאת במרכז העיר העתיקה בצמוד לכיכר קונסטיטוסיון | Plaza de la Constitución המודרנית והגדולה יותר. הכיכר היא מקום נהדר להתחיל את הטיול בבאיסה במיוחד שגם משרד התיירות המקומי נמצא בה.
כיכר פופולו מוקפת בנינים מהמאה ה-16, בינהם בית הקצביה הישנה עם הסמל הענק על חזיתו. אולם המוצג המרכזי בכיכר היא המזרקה עם האריות ופסל האשה במרכזה. האמונה הרווחת היא שהאישה המפוסלת היא הנסיכה אימליקה | Himilce אשתו של חניבעל מקרתגו. הפונים או הפיניקים או הקרתגויים (שמות שונים לאותם בני אימפריה) שלטו בחצי האי האיברי עוד לפני הרומים. מנהיגיהם וקציניהם נהגו לשאת נשים איבריות, כדי לחזק את הקשר עם השבטים המקומים וכך גם עשה חניבעל הגדול.
אימליקה היתה נסיכה איברית מהעיר הקדומה קסטולו | Castulo שנמצאת לא הרחק מבאיסה. הפסל הובא לבאיסה מהעיירה לינֶארֶס | Linares שקרובה לעיר קסטולו הקדומה מסיבה לא ידועה במאה ה-15, וכאמור מעריכים שהוא קדום ביותר.
באחת מפאות הכיכר נמצא שער חאאֶן מורה על הכיוון אליו יוצאים ממנו, כלומר אל העיר הראשית של הפרובינציה. שער חאאֶן שרד בחומות הימי ביניימיות של באיסה, שנהרסו ברובן לקראת סוף הרה-קונקיסטה. בבניין הצמוד אל השער נמצא כיום משרד התיירות של העיר.
כיכר קונסטיטוסיון שמחוברת לכיכר פופולו ונמצאת מאחורי האוניברסיטה. היא מקום נהדר לאכול ארוחת צהריים או לשבת לקפה. הרחובות היוצאים ממנה למערב, מזרח ודרום הם הרחובות העתיקים והיפים של באיסה. למשל רחוב סאן פבלו בו נמצא פסל המשורר אנטוניו מאצ'אדו.
פסל המשורר אנטוניו מאצ'אדו | Monumento a Antonio Machado
פסלו של המשורר יושב על ספסל וכובעו מונח לצידו, הוא יצירה חמימה ויפה באחד הצירים המרכזים של באיסה. הפסל נמצא ברחוב סאן פבלו | Calle San Pablo קצת לפני כיכר קונסטיסיון הגדולה. הרחוב עצמו רצוף 'ארמונות' – שהם בתי מידות של משפחות האצולה בעיר מתקופת הרנסנס ולכן מאוד יפה ללכת לאורכו. כמעט כל מי שמגיע לבאיסה לא יחמיץ את ההזדמנות לשבת "לצידו" של המשורר ולהצטלם איתו. מה גם שהחניה המרכזית של באיסה נמצאת לא רחוק במעלה הרחוב.
למציאת מקום לינה בבּאֶיסה עם הרחובות העתיקים והיפים הקליקו כאן…
אתרים מעניינים בסביבת אוּבֶּדה ובּאֶסה
- העיר חאאֶן | Jaén – העיר הגדולה בפרובנציה. שוכנת בין ההר לעמק מלא עצי הזית.
- פארק הרי קאסוֺרלה | Sierras de Cazorla – פארק הטבע הגדול ביותר בספרד. מסלולי הליכה, נחלים, מפלים וחיות בר.