- העיירה אסטורגה – עם הארמון של גאוּדי | Astorga
- המראגאטֶרייה – 'ארצם' של עם המרגאטוס | Maragatería
- מערת הנטיפים ואלפּוֺרקֶרוֺ | Cueva de Valporquero
- אתר הסקי סאן איסידרו | San Isidro Esqui
- אזור אל ביירסוֺ – מסלולים וטבע בדרך לקומפוסטלה | El Bierzo
- מכרות הזהב הרומים – לאס מֶדוּלאס | Las Médulas
- פּוֺנפֶראדה – העיר עם הטירה הגדולה | Ponferrada
- העיירה וייה פרנקה דל ביירסו | Villafranca del Bierzo
העיר לאון נמצאת כבר בצפון ספרד בואכה אסטוריאס וקנטבריה שהם האזורים בעלי הנוף הצפון אירופאי בספרד. סביבתה של לאון מאופיינת בנוף הרים ויערות, עם אתרי טבע ייחודיים. בנוסף, כמו לאון, עיירות נוספות בסביבתה נמצאות על המסלול אל סנטיאגו דה קומפוסטלה. העיירות הללו, היו ועודן תחנות בדרך אל אתר העליה לרגל, ויש בהן אתרים היסטוריים חשובים ומעניינים. כל אלו מספקים מגוון אטרקציות בסביבת לאון:
העיירה אסטורגה – הארמון של גאוּדי | Astorga
אסטורגה נמצאת כ-40 דקות נסיעה מערבה מלאון. כמו העיר לאון גם אסטורגה נוסדה כעיר רומית במאה הראשונה לספירה, והיתה מוקפת חומה ששרידים ממנה עדיין בולטים בעיר. היא היתה נקודה חשובה על הדרך הרומית מאנדלוסיה לצפון ספרד, ועודנה תחנה בדרך על המסלול הצרפתי אל סנטיאגו דה קומפוסטלה. שני אתרים חשובים ישנם באסטורגה; הקתדרלה והארמון האפיסקופלי שתוכנן על ידי האדריכל הקטלוני הנודע גאודי. שניהם נמצאים האחד ליד השני במרכזה של העיר.
בין הקתדרלה לארמון של גאודי מרחב גדול להולכי רגל שממשיך אחר כך לפארק מעבר לארמון | Parque del Melgar. כל האזור מאוד נעים, כאשר המבנים המונמנטלים מהווים תפאורה מרשימה.
מדרום למרחב הקתדרלה והארמון נמצא מרכז העיר, בו שילוב של מבנים מודרנים ומבנים עתיקים. במרכז שוכן גם בנין העייריה בלב כיכר יפה. בראשו שעון בו שתי דמויות של מראגאטוס מקישות בפעמון מדי שעה עגולה.
שימו לב: בניגוד לקתדרלה, ארמון גאודי נסגר לשעות הצהריים ונפתח מחדש אחה"צ, על כן יש לתכנן את הטיול בהתאם.
רשימת האתרים והאטרקציות באסטורגה:
- הקתדרלה | Catedral de Astorga – נבנתה בין המאות ה-15 ל-18, בפנים המזבח המוזהב הוא גולת הכותרת, ויש בה גם מוזיאון קטן עם יצירות אומנות דתיות.
- ארמון גאודי | Palacio Episcopal de Astorga – ארמון הבישוף שתוכנן על ידי אדריכל המודרניסטה הקטלוני – אנטוני גאודי. בניית הארמון הסתיימה ב-1913 אך מעולם הבנין לא הפך למגורי בישוף רשמיים, אלא שימש למטרות ציבוריות אחרות. כיום בארמון מוזיאון שנקרא מוזיאון לוס קאמינוס | Museo de los Caminos. המוזיאון מציג שילוב של חפצי דת מימי הביניים וחפצי דת של צליינים בדרכם לסנטיאגו.
- מוזיאון השוקולד של אסטורגה | Museo del Chocolate – באסטורגה התפתחה תעשיית שוקולד ענפה שהגיעה לשיאה במאה ה-19. המוזיאון שנבנה בראשית המאה ה-20, שוכן במבנה צבעוני שהיה שייך לאחת ממשפחות תעשייני השוקולד. בתצוגה אוסף נדיר של אביזרים הקשורים בשוקולד.
- בנין העירייה והשעון | Ayuntamiento de Astorga – בנין העירייה שוכן בכיכר אספניה הקטנה במבנה בארוקי נאה. האטרקציה המרכזית בו היא השעון. מעל המחוגים ניצבות שתי דמויות של מראגאטוס (העם הקטן מהכפרים סביב אסטורגה), המקישות בפעמון מדי שעה עגולה כבר למעלה מ-200 שנה.
- המוזיאון הרומי והאֶרגסטוליום | Museo Romano La Ergastula – שוכן ליד בניין העיריה ומציג ממצאים מחפירות בעיר וסביבתה מהתקופה הרומית המפוארת באזור. אסטורגה היתה עיר רומית מהחשובות ביותר בפרובינקה אספניה, בעיקר בשל המכרות הסמוכים.
- אתרים רומים נוספים באסטורגה: החומות הרומית | Muralla de Astorga, הפסיפס עם הדב והציפורים | Domus del Mosaico del Oso y los Pájaros, תעלות הביוב הרומיות | Cloacas romanas de Astorga.
הארמון באסטורגה והגנים סביבו
למידע מקיף על אסטורגה הקליקו כאן…
לחיפוש מלונות ודירות נופש באסטורגה וסביבתה הקליקו כאן…
המאראגאטֶרייה – 'ארצם' של המראגאטוס | Maragatería
סביב אסטורגה נמצאים כ-40 כפרי המראגאטוס | Maragatos. הכפרים מאופיינים בארכיטקטורה מיוחדת של בתיהם. הם בעלי דלתות רחבות וחצר פנימית גדולה. דרך הדלתות הגדולות, היו מכניסים את הפרדות ששימשו את המראגאטוס כבהמות משא. כפרי המאראגטוס שוכנים כולם עד 20 דקות נסיעה מאסטורגה.
המראגאטוס הם עם או שבט שמוצאו כנראה בֶּרבֶּרי (תושבי מדבריות צפון אפריקה) שהגיע לספרד עם הכיבושים המוסלמים. הם התנחלו באזור אסטורגה ושמרו על תרבותם למעלה מאלף שנה. המראגאטוס התנצרו עם הרה-קונקיסטה, אך בניגוד למוריסקוס (moriscos – מוסלמים שהתנצרו בעקבות הכיבוש מחדש הספרדי), שמרו על תרבותם ומנהגיהם. הם היו ידועים כסוחרים שהובילו סחורות אל ערים אחרות בספרד.
כיום ישנם כ-4000 מראגאטוס, אך הקידמה מאיימת על שימור מורשתם. ממשלת קסטיליה וליאון מעודדת תיירות בכפרים על מנת לעזור למראגאטוס לשמור על מנהגיהם. לכן התפתחה תעשיית תיירות צנועה סביב הכפרים, ורבים נוהגים לבקר בבתים המיוחדים שלהם. בכמה כפרים הסבו את הבתים הגדולים לבתי הארחה ומלונות, חלקם ברמה גבוהה. ספרדים רבים נוהגים להגיע אליהם בימי הסתיו בזמן השלכת היפה, או בימי החורף המקפיאים לסופשבוע רומנטי, שכולל תמיד ארוחה של נזיד מראגאטוס מהביל.
המראגאטוס מבדילים עצמם מהמקומיים והם מדברים בניב לאונסי עתיק של ספרדית. הם אומרים בבדיחות הדעת שהדבר היחיד המשותף להם וללאונסים הוא שגם הם 'אוכלים הפוך'. כלומר שותים את המרק אחרי המנה העיקרית.
נזיד מראגאטו | Maragato Cocido
גם אסטורגה וכפרי המראגאטוס שוכנים בגובה (כמעט 900 מטר) ובצפון ספרד. מה שמבטיח חורפים ארוכים ומקפיאים. גם בכפרים כמו בעיר לאון המנה האופיינית ביותר היא נזיד. הנזיד של המראגאטוס מכיל בתוכו 7 סוגי בשר ונקניקיות. לאחר הבישול מפרידים את הבשר, גרגירי החומוס והמרק, כך נוהגים גם לאכול את הנזיד. כאשר קודם כל מתחילים בבשר, עוברים לחומוס ומקנחים במרק.בנוסף ישנן עוד כמה מנות טיפוסיות למראגאטוס שמוגשות במסעדות בכפרים וגם בחלק מהמסעדות באסטורגה.
לבושן של נשות המראגאטוס | Traje, Collaradas Maragata
נשות המראגאטוס נהגו (חלקן עדין נוהגות) ללבוש שמלות עם רקמה צבעונית, מטפחות צבעוניות ושרשראות עצומות עם תליוני מתכת גדולים. זה היה סימן ההיכר שלהן במשך שנים, וכך זיהו אותן ברחבי ספרד. דמות המראגאטוס היתה מפורסמת בכל ספרד וודאי שכאן בקסטיליה וליאון ובאסטורגה. עדות לכך הן שתי הדמויות המקישות בפעמון מעל בניין העיריה של אסטורגה שהן דמויות המראגאטוס.
רשימה של מספר כפרי מראגאטוס מעניינים:
- קאסטרייו דה לוס פולוואסרס | Castrillo de los Polvazares
- סנטה קולומבה דה סומוסה | Santa Colomba de Somoza – בו יש תצפית מעולה על האזור
- רבּאנאל דל קמינו | Rabanal del Camino – גם ממנו תצפית נפלאה
- ואל דה סאן לורנצו | Val de San Lorenzo
למידע נוסף על העיר אסטורגה והמראגאטוס הקליקו כאן…
מערת הנטיפים ואלפּוֺרקֶרוֺ | Cueva de Valporquero
קומפלקס המערות נמצא כ-50 דקות נסיעה צפונה מהעיר לאון, בלב אזור מהמם עם הרי גרניט ויערות. המערות גם נמצאות כבר כשעה ורבע נסיעה מהעיר המקסימה אוביידו שבאסטוריאס.
בשל תנאי מזג האוויר המושלגים, המערה נסגרת למבקרים מראשית דצמבר ועד ראשית מרץ. כמו כל מערות הנטיפים בעולם, היא תהיה מושלמת ביום קיץ חם, למרות שבמעלה ההרים גם ככה כמעט אף פעם לא חם.
הסיור במערה נערך בקבוצות והוא יוצא בערך כל 45 דקות. כלומר מחכים שתתמלא קבוצה ויוצאים. בעיקר בקיץ ובסופי שבוע, כדאי להירשם מראש.
הכניסה למערות היא ליד הכפר הספרדי הזעיר והמקסים ואלפּוֺרקֶרוֺ דה טורו | Valporquero de Torío. הכפר הוא דוגמא נהדרת לחיים הכפריים בהרים של ספרד, שעד לפני כמה עשורים לא השתנו כלל במשך מאות שנים. גם כיום, הכפר הזה כמו גם אחרים בהרי אסטוראיס וקנטבריה, מנותקים מדי חורף מהעולם החיצון לעיתים לשבוע ויותר בשל אירועי שלג עוצמתיים. ניתן רק לחשוב איך היו החיים בהם משך מאות שנים, בהן הכפר היה מנותק מהעולם מספר חודשים מדי חורף.
חלק המערות הפתוח לקהל הינו באורך של מעט יותר מקילומטר. החללים הגדולים בתוך המערה והנטיפים יוצרים מחזה מרהיב שנדמה שלקוח מהחלל. בפנים סלעי הגיר מוארים באור עדין, ולמטה אגמים המוארים באור כחול עז. חלק מהנטיפים נצבעו גם בשלל צבעים אחרים בשל ברזל והתחמצנות בסלע.
שיאן של המערות היא הרוטונדה הגדולה | Gran Roronda החלל שלה נישא לגובה 20 מטרים, ובשילוב התאורה נותר רושם עז ועמוק תרתי משמע.
בתוך המערות קר מאוד כל השנה וגם רטוב וחלק, לכן יש להיערך בהתאם מבחינת ביגוד.
לשעות הפעילות של המערה ומידע נוסף הקליקו כאן…
אתר הסקי סאן איסידרו | San Isidro Esqui
אתר הסקי שנמצא על הגבול של קסטיליה וליאון עם אסטוריאס נגיש משתי הקהילות האוטונמיות ומרוחק כשעה ורבע מהעיר לאון. הכפרים שמשמשים כבסיס לעלייה אליו הם פּוֶבלה דֶה ליוֺּ | Puebla de Lillo שנמצא כרבע שעה מתחת לאתר. או הכפר אוּחוֺ | Ujo שנמצא בערך 40 דקות מהאתר למי שבא מכיוון אוביידו באסטוריאס.
האתר התפתח מאוד בשנים האחרונות ונבנים בו מלונות נוספים. הוא אחד משלל אתרי סקי קטנים ודומים המפוזרים על הרכס הקנטברי. גובהו בין 1600 ל-2100 מטרים עם למעלה מ-20 קילומטרים של מסלולים שונים ו-7 מעליות סקי (Remonte). הוא אינו גדול כמו האתרים בפירנאים אך הוא גם הרבה פחות עמוס מהם. המחירים בו גם יותר אטרקטיבים מבאתרי הסקי של הפירנאים.
עונת הסקי באתר היא מראשית דצמבר עד ראשית אפריל, כמובן שתלוי בכמויות השלג.
ישנו אתר סקי נוסף במרחק דומה מהעיר לאון – ואלגרנדֶה פאחארֶס | Valgrande-Pajares. הוא אתר לא פחות פופולארי רק שהוא נמצא רשמית באסטוריאס. כלומר, הוא אינו בקהילה האוטונמית קסטיליה ולאון אלא בקהילה האוטונמית אסטוריאס. הטבע כמובן לא מבדיל בין גבולות אבל לתושבים ובעיקר לממשל זה כן חשוב, ולמעשה האתר בסאן איסידרו הוקם דווקא בגלל שקסטיליה וליאון רצו אתר משלהם.
למידע נוסף על אתר הסקי סאן איסידרו קליקו כאן…
לחיפוש מקום לינה באתר הסקי סאן איסידרו וסביבתו הקליקו כאן…
אזור אל ביירסוֺ – מסלולים וטבע בדרך לקומפוסטלה | El Bierzo
אל ביירסו הוא כל המרחב הכפרי בין ההרים והשדות לאורך ערוצי הנחל שסביב העיר פּוֺנפֶראדה. האזור הוא חלק מהנתיב אל סנטיאגו דה קומפוסטלה רגע לפני הגבעות הירוקות של גליסיה בה נמצא האתר הנכסף. הוא גם מפורסם בייצור היין שלו ויש בו כרמים שמצטלמים נהדר.
הכפרים של אל ביירסו עם בתי האבן בין היערות והכרמים הם אחד האזורים היותר רומנטים בספרד והם מוכרים בעיקר למקומיים. הסתיו עם השלכת הנהדרת הוא העונה המושלמת לאוהבים אך האזור הוא גם יעד מצויין בשאר השנה. כאשר מי שממגיע בחורף באמת בא בעיקר להנות מהמלונות ומהנזידים המפורסמים של קסטיליה ולאון כשברקע הנופים המקסימים, ופחות בשביל לטייל, בשל הקור הרב.
באל ביירסו אפשר לבלות כמה ימים או רק סופ"ש ובכל פעם לטייל בכפר, או אתר טבע אחר. עדיין רוב המטיילים המגיעים לאזור הם כאלו הנמצאים במסלול אל סנטיאגו דה קומפוסטלה. אולם האזור התחיל להיות מאוד פופולארי גם כמפלט רומנטי. זוגות וחברים מגיעים לאל ביירסו להתארח באחד ממלונות הבוטיק בכפרים ולהנות מהשקט והשלווה באזור היפהפה והמרוחק של ספרד. אזור שבחורף הוא גם מוקף פסגות מושלגות פעמים רבות.
מעבר למוקדים הגדולים; המכרות בלאס מדולאס, העיר הגדולה של הפלך פּוֺנפֶראדה והכפר המפורסם וייה פראנקה.
באל ביירסו מספר מוקדי עניין נוספים:
- מנזר סנטה מריה דה קארֶסֶדוֺ | Monasterio Santa María de Carracedo – אחד האתרים ההיסטורים הגדולים באזור – ארמון ומנזר גדול מהמאה ה-10.
- דרך היין של אל ביירסו – מרבית היקבים נמצאים באזור העיירה פּוֺנפֶראדה והכפר היפה קאקאבּלוֺס | Cacabelos.
- הכפר מולינאסֶקה | Molinaseca – עם הגשר הרומי והנופים הרומנטים.
- הכפר קאנֶדוֺ | Canedo – נמצא על סיפם של ההרים עם היקב ומלון היוקרה המפורסם.
ללינה בארמון קאנֶדוֺ – המלון המפורסם באזור הקליקו כאן…
מכרות הזהב של הרומאים – לאס מֶדוּלאס | Las Médulas
בקצה הצפון מערבי ביותר של קסטיליה ולאון, על הגבול עם גליסיה, שוכנים המכרות העתיקים. המרחק מהעיר לאון הוא למעלה משעה וחצי נסיעה, שחלקה בכבישים צרים עמוק בתוך הטבע של אל ביירזו | El Bierzo. הכי כדאי להגיע לאזור באביב ובסתיו. בסתיו בשל השלכת, באביב בשל מזג האוויר הנעים.
אלו היו המכרות הפתוחים הגדולים ביותר באימפריה הרומית והופק מהם זהב רב. הרומאים ניצלו את שפע המים באזור בצורה מאוד מתוחכמת. הם השתמשו בכח המים לנפץ את פסגות ההרים ובכדי לשטוף את העפרה ולסנן ממנה את הזהב. המכרות פעלו עד המאה ה-3 לספירה. מאז השתלט עליהם הטבע ויצר את המראה הנהדר, בו הירוק העז של עצי האלון והערמון בולט על רקע קירות הסלע החולי הצהוב.
שתי אופציות פופולאריות לטיול באתר:
הראשונה להתחיל בחניון של הכפר לאס מדולאס בקרבתו יוצאים סיורים מודרכים, או פשוט ללכת רגלית בדרך בת ה-4 קילומטרים סֶנדה דה לאס וליניאס | Senda de las Valiñas.
השניה – הגעה אל תצפית אוריאן | Mirador de Orellán הנגישה ברכב. מהתצפית נשקפת התמונה של חיתוכי הסלע האנכיים ובראשם עצים ירוקים ומרעננים. לידה נמצאת מנהרת אוריאן | Galería de Orellán – מנהרה שנחצבה על מנת להזרים מים אל המכרות. מהתצפית והמערה בדרך כלל ממשיכים לטיול טבע רגלי. ביקור במנהרה כרוך בתשלום קטן.
באזור המכרות כולו כמה שבילי הליכה מעולים בדרגת קושי קלה עד בינונית. למעשה מרבית המבקרים במקום יגיעו בכדי לטייל רגלית בין הנופים המיוחדים.
לחיפוש מקום לינה באזור מכרות לאס מדולאס הקליקו כאן…
פּוֺנפֶראדה העיר הגדולה באזור עם הטירה הטמפלרית | Ponferrada
פּוֺנפֶראדה היא העיר השניה בגודלה באזור אחרי לאון ומתגוררים בה כיום כ-70 אלף תושבים. בימי הביניים החלה לגדול העיר בעקבות היותה על המסלול הצרפתי לסנטיאגו דה קומפוסטלה והתפתחות הפופולאריות של אתר העליה לרגל. כמו כן, היא קרובה למכרות באזור ותמיד היתה בה תעשייה הקשורה בכרייה. גם כיום היא ידועה בתעשייה הכבדה שלה.
שמה נגזר משילוב המילם "גשר" = פונס ו"ברזל" = פֶרוֺ בלטינית. שם שעוות במרוצת השנים לפּוֺנפֶראדה בספרדית. הסיבה לכך היא שמהלך ימי הביניים, נבנה במקום גשר מחוזק בקורות ברזל, עבור עולי הרגל בדרכם לסנטיאגו דה קומפוסטלה.
בפונפראדה מספר אטרקציות רובן מרוכזות בגלעין העיר העתיק וסביב הטירה והיא גם אופציה לללינה לקראת יציאה לטיולים באזור:
לחיפוש מקום לינה בעיר פונפראדה הקליקו כאן…
בניין העירייה ומגדל השעון | Ayuntamiento de Ponferrada
בניין העירייה עם החזית הבארוקית שוכן בכיכר הקרויה על שמו. הכיכר הנאה מאוד נעימה וממנה אפשר להתחיל מסלול בעיר. בפינה המערבית של הכיכר במעבר אל תוך סמטה, ניצב מגדל שעון בן המאה ה-16 (השעון נוסף מאוחר יותר). מגדל השעון עומד על קשת רחבה תחתה עוברת סמטאת השעון הממשיכה במסע בן 200 מטרים הלקוח הישר מימי הביניים דרך עוד כיכרות ורחובות צרים אל הטירה הטמפלרית של העיר. באמצע הדרך נמצאת כנסית אֶנסינה היפה מתקופת הרנסאנס.
בזילית אֶנסינה | Basílica de la Virgen de la Encina
כנסיה רנסאנסית בין העירייה לטירה. היא נבנתה לראשונה במאה ה-12 אך הורחבה והוגדלה במאות ה-16 וה-17. הכנסיה והכיכר לצידה הקרויה על שמה מאוד יפות.
טירת פּוֺנפֶראדה – הטירה הטמפלרית של העיר | Castillo de Ponferrada
זהו האתר המרכזי בעיר ואחד הראשיים בכל אזור אל ביירסו.
הטירה נבנתה בין המאות ה-12 ל-14 על ידי אבירי המסדר הטמפלרי בכדי להגן על עולי הרגל. הטירה המרשימה היתה מהביצורים הגדולים ביותר בצפון ספרד של ימי הביניים. היא עומדת על ביצורים רומים מוקדמים יותר, אך הטמפלרים הם שהפכו אותה למבנה הגדול המבוצר והמרשים אותו אנו רואים היום.
תפקידם של אבירי מסדר המקדש שנוסד בירושלים (הטמפלרים) היה להגן על עולי הרגל למקומות הקדושים בארץ הקודש. המסדר התפתח וגדל ובעקבות הצלחותיו בממלכת ירושלים הצלבנית התרחב גם לאירופה. המסדרים ממונו פעמים רבות על ידי הממלכות הצעירות שקמו בחצי האי האיברי, בתמורה לסיוע בהגנה על הממלכה. דוגמא נוספת לפעילות הטמפלרית בחצי האי האיברי היא המבצר הטמפלרי הגדול בטומאר שבפורטוגל.
כאן בפונפראדה. נבנה המבצר המרשים והמוגן היטב, על מנת להבטיח את שלומם של עולי הרגל הרבים בדרכם אל סנטיאגו דה קומפוסטלה. תחילת הביקור בטירה היא במעבר על הגשר מעל החפיר וכניסה בשער הרחב. בטירה 12 מגדלי שמירה כאשר שני המגדלים בכניסה עם הצריחים המשוננים הם היפים ביותר.
בתוך הטירה ישנו מרכז מחקר קטן של העיר ובעיקר ספריה עם כ-1500 ספרים עתיקים – ספריית הטמפלרים | Biblioteca Templaria.
למידע נוסף ושעות הפעילות של טירת פּוֺנפֶראדה הקליקו כאן…
מול הטירה ומרכז המידע לתיירי של פונפראדה ישנו מוזיאון קטן. מוזיאון הרדיו | Museo de la Radio מציג כמה מאות מכשירי רדיו ישנים מאוסף שתרם איש רדיו מפורסם בספרד של המאה ה-20. ביקור קצר במוזיאון יהיה מרתק בכל גיל.
כנסיית סנטו תומאס דה לאס הוייאס | Santo Tomás de las Ollas
נמצאת מעט מצפון לעיר בלב שכונה מודרנית יחסית של העיר. הכנסיה משלבת אלמנטים אדריכליים ; מוזארבקים, רומנסקיים ובארוקיים. כדי להיכנס יש לבקש מהשכנים לפתוח עבורכם את הכנסיה הקטנה. בפנם ניתן לבתרשם מעירוב הסגנונות כמו גם מהאכסדרה המקושטת תחת הקשתות הפרסתיות מהמאה ה-10.
עמק הדממה – ואייה דֶה סילֶנסיוֺ
דרך דרומית לפּוֺנפֶראדה החולפת לאורך ערוץ נחל ולאורכה מספר כפרים קטנים. בינהם הכפר המקסים פֶּניאלבּה דה סנטיאגו עם הכנסיה העתיקה המזכירה את כנסיית סנטו תומאס ומתוארכת לאותו הזמן.
מוזיאון האנרגיה | Museo de la Energía
פּוֺנפֶראדה כאמור עיר תעשייתית שהתפתחה סביב המכרות באזור. את המכונות הגדולות היה ועדיין צריך להפעיל באמצעות אנרגיה רבה ולכן נבנתה בה כבר ב-1920 תחנת כח גדולה יחסית.
תחנת הפחם פעלה עד שנות ה-70. בשנת 2011 נפתח במקום מוזיאון המראה וממחיש בדיוק כיצד הפיקו חשמל מהפחם. ביקור במוזיאון יהווה הפוגה מכל הטבע המהמם של אזור אל-ביירסו והוא פתרון טוב ליום גשם.
למידע נוסף ושעות הפעילות של מוזיאון האנרגיה והאור הקליקו כאן…
לחיפוש מקום לינה בפונפראדה העיר הגדולה באל-ביירסו הקליקו כאן…
הכפר וייה פרנקה דל ביירסו | Villafranca del Bierzo
הכפר בקצה המערבי ביותר של המחוז גם הוא תחנה בדרך אל סנטיאגו דה קומפוסטלה. הוא על סיפה של גליסיה ומרגישים כבר את השפעת הקהילה האוטנומית המרוחקת של ספרד בעיקר בשפת המקומיים.
בכפר ייצרו יין בימי ממלכת לאון ועולי הרגל הצרפתים אהבו לחנות בו, מכאן גם נובע שמו. עם התפתחותה של קומפוסטלה גדל הכפר והוקמו בו מלונות ובתי חולים לצליינים. גם כיום בכפר כמה בתי מלון בינהם פאראדור (מלון ספרדי במבנה היסטורי) והיותו על הכביש המהיר עוזרת בנגישות אליו.
למציאת מלון בוייה פראנקה דל ביירסו הקליקו כאן…
בכפר מספר גדול יחסית של אטרקציות והוא תחנה ידועה בדרך אל סנטיאגו.
מרכז הכפר/עיירה מאופיין בבתי מידות רחבים עתיקים ושמורים. במרכז הכפר פלאזה מאיור שהיא מעין כיכר מוארכת בתוך רחוב. טיול ברחובותיו ובעצירה לאכול או לשתות משהו בפלאזה מאיור יהיו נפלאים.
בהמשך הפלאזה מאיור מצפון, מתחיל פארק עירוני מקסים | Jardín de La Alameda שנמתח עד כנסיית סנטה מריה דה קלוני. טיול בפארק הנפלא ישלים את חווית הטיול הרגלי בעיר.
בכפר מספר כנסיות בינהן:
כנסיית סאן ניקולאס אל ריאל | San Nicolas el Real – נמצאת קרוב לפלאזה מאיור ומפורסמת בזכות החזית הגדולה שלה שבנייתה הושלמה בשנת 1649.
כנסיית סנטיאגו | Iglesia de Santiago – נמצאת בדרומו ליד בית הקברות. עולי רגל שהיו עייפים מדי להמשיך את המסע מכאן אל הגבעות של גליסיה, היו עוברים בדלתה הגדולה של הכנסיה, המכונה 'דלת הסליחות', ומקבלים פטוֺר מהמשך המסע.
הכפר קוֺרוּיוֺן | Corullón
הכפר מדרום לכביש המהיר הוא אחד היפים באל ביירסו. בתיו עשויים אבן אפורה ועל רקע הירוק מסביב בולטים ביופיים. הכפר קטן יותר מוייה פרנקה דל ביירסו וגם הווא ידוע בייצור יין ואופציות אירוח טובות. אך יותר מכל הוא מפורסם בתצפיות היפות ממנו אל האזור הכפרי של אל ביירסו, ההרים ובעיקר הכרמים. יופי הנוף מתעצם בסתיו בעת שלכת. כמו אל כל האזור גם לכאן מגיעים ספרדים רבים לסופי שבוע רומנטים, המשלבים אירוח בבתי מלון קטנים, וטיולים באזור המרוחק ההררי והשקט.
גם כאן ישנן שתי כנסיות עתיקות שכדאי לעבור בהן או לפחות לחלוף לידן. כנסיית סאן אסטבן | Iglesia de San Esteban היא כנסיה רומנסקית עתיקה מהמאה ה-11 הבנויה אבן כולה ומרגישים ימי ביניים רק ששולחים אליה מבט חטוף.
כנסיית סאן מיגל | Iglesia de San Miguel Corullón המאוחרת יותר, אך גם היא בסגנון רומנסקי ועשויית אבן, נמצאת בכניסה הצפונית לכפר. היא מוגבהת מעט מהרחוב והיא מרשימה למדי, במיוחד כיוון שהיא עומדת על תילה קרוב לאלף שנה ונראה כאילו לא נגעו בה.
למציאת מלון בכפרים קורויון או וייה פראנקה דל ביירסו הקליקו כאן…