אבילה או אווילה | Ávila שבקסטיליה וליאון היא העיר עם החומות היפות והמושלמות ביותר בספרד. למעשה אלו החומות הימי ביניימיות השמורות והיפות ביותר באירופה כולה! היא נמצאת מאה קילומטרים מערבית ממדריד ויכולה להתאים גם לטיול יום מהבירה הספרדית. אבילה מפורסמת גם בזכות בת העיר תרזה הקדושה, שספריה ואמונתה הנוצרית העזה הפכו אותה לקדושה של ספרד כולה. אתרים רבים בעיר קשורים בתרזה ובעיר גם התפתחו מוסדות לימודי דת המפורסמים בכל העולם הקתולי. סביבתה של אבילה היא כפרית ומרחביה של קסטיליה מתחילים ממנה ועד מעבר לאופק. סמוך לאבילה נמצא פארק הטבע עם מסלולי ההליכה האתגריים סיירה דה גרדוס. בפארק פוגשים כמעט בכל טיול להקות עזי הרים איבריות חמודות החיות על הצוקים והסלעים האימתניים שבולטים מכל עבר.
כמה ימים צריך כדי לטייל באבילה?
חצי יום טיול עד יום טיול מלא יספיק כדי לראות את מרבית האתרים ולחוות את אווילה.
אבילה אפשרית לטיול יום ממדריד כאשר יוצאים מוקדם בבוקר וחוזרים בערב. כיוון שהנסיעה אורכת שעה ועשרים ברכב או סביב השעה וארבעים דקות ברכבת, צריך לצאת מוקדם.
לחיפוש מקום לינה באבילה הקליקו כאן…
8 אתרים ואטרקציות שחובה לראות ולעשות באבילה:
- תצפית ארבעת העמודים ממנה נוף מעולה על החומות | Los Cuatro Postes
- טיול על החומות של אבילה | Muralla de Ávila
- מנזר סנטה תרזה שנבנה במקום בו נולדה הקדושה של העיר | Convento de Santa Teresa
- שער סאן ויסנטה – השער המרשים ביותר בחומות המזרחיות של אבילה | Puerta de San Vicente
- כנסיית סאו ויסנטה בסגנון הרומנסקי | San Vicente de Ávila
- טיול בין בתי האצולה – 'הארמונות' של אבילה בעיר העתיקה בין החומות | Palacios de Ávila
- מנזר סאן תומאס בעל שלוש החצרות הפנימיות | Real Monasterio de Santo Tomás
- לאכול את הסטייק המפורסם של אבילה – הצ'ולטון | Chuletón de Ávila
איך להגיע לאבילה?
טיסות לאבילה
שדה התעופה הגדול בו ינחתו מרבית התיירים המעוניינים להמשיך לטיול באבילה הוא בראחאס במדריד (סימול MAD). שדה התעופה הבינלאומי של מדריד על שם בראחאס נמצא כשעה ורבע נסיעה מהעיר אבילה.
רכבת לאבילה
הרבות ממדריד אל אווילה יוצאות בדרך כלל מתחנת פּרינסיפֶּה פֶיוֺ (Principe Pio). הנסיעה ברכבת אורכת בין שעה ועשרים לשעה וארבעים דקות כאשר מרבית הרכבות עוצרות בדרך גם באסקוריאל – העיירה עם הארמון העצום. בעיקרון אפשר להגיע לטיול יום אל אבילה ברכבת ולחזור בערב למדריד, אך חשוב לזכור שהנסיעה מעט ארוכה ולכן יש לצאת מוקדם.
תחנת הרכבת של אווילה נמצאת מעט מזרחית לחומות בחלק החדש יותר של העיר. מהתחנה אפשר ללכת אל העיר העתיקה מרחק של רבע שעה הליכה. ישנו גם אוטובוס שעוובר בשעות היום כל רבע שעה ונוסע מרחק כמה דקות עד הכניסה לחומות מפלאזה דל מרקאדו. אל האוטובוס עולים ממש ברחוב היוצא מהתחנה.
אוטובוס לאבילה
תחנת האוטובוס המרכזית של אבילה נמצאת מעט צפונית לתחנת הרכבת גם כן כרבע שעה הליכה מהחומות. אוטובוסים ממדריד יוצאים או ממונקולואה (Moncloa) או ממדריד סוּר (Estación Sur) תחנת האוטובוסים בדרום העיר ליד אטוצ'ה. הנסיעה אורכת כשעה וחצי.
הגעה ברכב שכור לאבילה
אבילה נמצאת כשעה ועשרים דקות נסיעה ממדריד פחות או יותר באמצע הדרך לסלמנקה – העיר היפה עם האוניברסיטה העתיקה. אפשר לתכנן טיול באוילה כך שהיא תהיה תחנה בטיול שיתחיל במדריד. מהבירה התחנה הראשונה תהיה באסקוריאל או סגוביה ואז ממשיכים לאווילה וממנה לעיר אחרת בקסטיליה או שחוזרים דרך טולדו בדרום למדריד. כך ניתן להשלים את מרבית האטרקציות המתאימות לטיולים קרובים ממדריד בטיול אחד בן מספר ימים בודדים.
חניה באבילה
אל תוך החומות לא כדאי להכינס עם רכב. ישנם הרבה חניונים קטנים מסביב לחומות בעיקר בצד המזרחי היכן שהעיר החדשה. בכניסה המערבית לעיר ישנו חניון חינמי גדול במרכז הכנסים של אבילה (Centro de Exposiciones). המרחק ממנו אל השערים כרמן או אדאחה בחומות הצפון מערביות הינו כ-8 דקות הליכה.
חניון גדול ממש צמוד לחומות נמצא בפלאזה מרקאדו גרנדה (Parking El Grande). זהו חניון תת קרקעי עם מקומות חניה רבים שנמצא ממש מול שער אלקאזאר – השער הראשי בחומות המזרחיות.
למציאת מקום לינה באבילה הקליקו כאן…
כדאי לדעת על אבילה?
העיר אבילה שוכנת כמאה קילומטרים מערבית למדריד בקהילה האוטונומית קסטיליה וליאון. היא בירת הפרובינציה בעלת שם זהה לעיר והיא בירת הפרובינציה הגבוה ביותר בספרד כאשר גובהה הממוצע הוא כ-1130 מטרים מעל פני הים. בעיר מתגוררים כ-60 אלף תושבים, וכלכלתה מתבססת על תעשיה ותיירות.
סקטור התיירות בעיר הוא בעיקר של תיירות פנים. הספרדים מגיעים אל העיר בשל חשיבותה במורשת הספרדית וחשיבותה הדתית. ואם הספרדים עצמם מגיעים אליה, סימן שכדאי להגיע.
את העיר מקיפות החומות הימי ביניימיות המושלמות ביותר בכל אירופה ויש בה מבני דת רבים שקשורים כמעט כולם בתרזה הקדושה בת העיר. רק בכדי לחזות בחומות ולטייל עליהן שווה להגיע לאבילה. אך כאמור ישנם בה עוד מוקדי עניין אחרים ומרכזה הוא מאוד ספרדי ואוטנטי.
אבילה יכולה להיות אופציה לטיול יום ממדריד אך מראה החומות והבנייניים הימי ביניימים המוארים בלילה, מצדיק להישאר וללון בעיר לפחות לילה אחד, למי שיש זמן ובעיקר למי שמתכנן טיול בערים נוספות ב'קסטיליות'. האוכל באבילה הוא נפלא בעיקר לחובבי הבשרים ולכן מי שנשאר לישון באבילה יהנה לצאת בערב למסעדה טובה. האזור יגוע בשטחי המרעה המעולים והתפתחה בו מסורת אכילת בשרים. כיום אבילה נחשבת למקום בו תמצאו את הסטייק הטוב ביותר בספרד ה-צ'ולטון של אבילה (Chuletón de Ávila).
כשמגיעים אל העיר כדאי לעבור במרכז המבקרים ליד שער סאן ויסנטה והבזיליקה (Centro de Recepción de Visitantes). במרכז ניתן לקבל בחינם מפה של העיר ומידע נוסף.
ההיסטוריה של אבילה
בתקופת הברונזה חיו באזור בני התרבות הפרה-רומאית – התרבות הוֶטונית (Vettones). בתקופה הרומית העיר נקראה אבּילה והיא היתה עיר רומית רגילה עם פורום, קרדו וכו'. ממצאים רומים ניתן לראות כיום ליד השערים אלקזאר ורסטרו.
בהמשך העיר היתה עיר ויזיגותית חשובה ובפלישה המוסלמית נכבשה ורוקנה מתושביה. העיר נכבשה במסגרת הרה-קונקיסטה בשנת 1088, יושבה מחדש ואז גם החלו להיבנות בה החומות המרשימות העומדות על תילן עד היום. מאז, היא עיר קתולית.
העיר הגיעה לשיא תפארתה במאה ה-16 תחת 'המלכים הקתולים' אז גם נולדה בה תרזה הקדושה. מאז חשיבותה החלה לדעוך עד למאה ה-20 בה החומות המושלמות הפכו אותה ליעד נהדר לטיול.
מזג האוויר באבילה
השילוב של היותה גבוהה והמצאותה בקצה המערבי של המרחבים של קסטיליה הופך את אבילה לקרה במיוחד בחורף. בניגוד למדריד עליה מגן רכס הגואדרמה מצפון מערב. אבילה חשופה לרוחות הצוננות המגיעות מהשטחים הפתוחים של קסטיליה הגדולה ולכן ידועה בכל ספרד כמקום קר למדי בחורף. עד כדי כך, שלפעמים נדמה כי החומות נבנו על מנת להגן מהרוח הקרה ולא מהאויב. הצד החיובי בחורף הקר הם השלגים שיורדים דרך קבע מספר פעמים בשנה בעיר וסביבה ומשווים לה מראה נפלא.
מבחינת משקעים כמו במרבית מרכז ספרד אין בה הרבה גשם והוא מגיע בעיקר בסתיו ובאביב. הקיץ חם אך לא לוהט עם לילות קרירים תמיד, למעט כאשר ישנם גלי חום.
למרות הקור והרוחות בחורף, אל אבילה אפשר להגיע לטייל כל השנה. מבחינת מזג האוויר הכי כדאי בשלהי האביב וראשית הקיץ או בשלהי הקיץ וראשית הסתיו.
אטרקציות ואתרים מעניינים באבילה
תצפית ארבעת העמודים | Los Cuatro Postes
ישנן כמה השערות מדוע הוקם המבנה הקטן דמוי המקדש הרומי ובליבו צלב גרניט דווקא כאן – כ-300 מטרים מחוץ לחומות. לעומת זאת אין שום ספק כי מהמקום נשקף הנוף היפה ביותר של החומות המפורסמות.
הציון נמצא ביציאה מהעיר לכיוון סלמנקה פחות או יותר כ-5 דקות נסיעה.
המבנה הוקם בשת 1566 בהוראת ראש העיר על ידי אמן הפיסול באבן פרנסיסקו דה ארייאנו (Francisco de Arellano). אומרים שהמיקום שנבחר לגלעד הוא המקום בו מצא דודה של תרזה הקדושה של אבילה אותה ואת אחיה. לאחר שבתור ילדים ברחו מחוץ לחומות כדי למות מות קדושים במלחמה נגד המורים.
על מה שאין עוררין הוא שהאנדרטה הוקדשה לסאן סבסטיאן (San Sebastián), ומיקומה במשלט מעל הגשר שעל נהר האדיחה (Adija) נועד בכדי שכל מי שיוצא או נכנס אל העיר יוכל לראותה ולחלוק לקדוש כבוד.
בשעת זריחה או שקיעה ניתן לצלם את התמונות המרהיבות ביותר של החומות של אווילה מהתצפית. אך לא חובה כי גם בשעות אחרות זו יופי של תצפית.
לחצו כאן לחיפוש מקום לינה באבילה…
החומות של אבילה | Muralla de Ávila
החומות אותם אנו רואים היום באבילה עומדות על תילן כבר כמעט אלף שנה. הן החלו להיבנות בשנת 1090 על בסיס חומה רומית קדומה וחומה מוסלמית חדשה יותר.
היקפן הוא 2516 מטרים, גובהן בממוצע 12 מטרים ולאורכן 82 מגדלי שמירה!! עגלגלים ויפים. למעט הצד המזרחי ממנו גם הגישה הנוחה לעיר, כל שאר צידי החומה נבנו מעל מדרון מה שהגדיל את יעילותן בביצורה.
לטיול על החומות יש שתי אפשרויות:
- לטיול קצר של 300 מטרים הגישה היא דרך שער אלקאסאר (Puerta Alcázar).
- לטיול מעט יותר ארוך של 1300 מטרים על החומות הגישה היא משער לוס לֶאלֶס (Puerta de los Leales).
התצפית היפה ביותר אל החומות היא כאמור מאנדרטת 'ארבעת העמודים' גם ביום וגם בלילה שכן החומות מוארות באופן יפהפה גם בשעות החושך.
כיכר סנטה תרזה – כיכר השוק הגדול | Plaza del Mercado Grande
בעצם זוהי הכניסה הראשית אל בין החומות מכיוון העיר החדשה.
הכיכר עם הרחבה הגדולה אינה מתפקדת ככיכר מרכזית (פלאזה מאיור) אלא היא מעין מעבר בין העיר החדשה אל העיר בין החומות. בכיכר עצמה מעניין לראות את השילוב בין הבניינים החדשים, לחומות הימי ביניימיות ולבניינים עתקים אחרים סביבה.
סמוך לשער הכניסה אל בין החומות מהכיכר נמצא פסלה של תרזה הקדושה של העיר (Monumento a Santa Teresa de Jesús) שהוא פסל מיוחד למדי. הפסל מאת חואן לואיס ואסאייו (Juan Luis Vassallo) הוצב במקום בשנת 1982 לקראת ביקורו של האפיפיור באבילה.
לחיפוש מלונות ודירות נופש באווילה הקליקו כאן…
מנזר סאן טומאס | Real Monasterio de Santo Tomás
המנזר נמצא דרומית מזרחית לחומות, בקצה רחוב בעל אותו שם היוצא מהכיכר שמאחורי כנסיית סאן פדרו.
במנזר נמצא קבר השיש המפואר של הנסיך חואן (Don Juan) בנם המשותף היחיד של פרדיננד ואיזבלה ה'מלכים הקתולים' שנפטר בטרם עת בן 19 בלבד.
אמו איזבלה נולדה בנפת אבילה לא הרחק מהעיר אבילה במדריגל דה לאס אלטאס טורס (Madrigal de las Altas Torres) וציוותה להכין לו קבר ראוי.
המנזר נבנה עוד לפני מות בנם על ידי המלכים הקתולים ונחנך ב-1493. הוא הוקדש לנזיר הדומינקיני והפילוסוף משלהי ימי הביניים תומאס אקווינס (Thomas Aquinas).
היצירה האומנותית הבולטת במנזר היא ציור בן ארבעה חלקים (Polyptych) מאת פדרו דה ברוּגטה (Pedro de Berruguete) המתארת אירועים בחייו של הנזיר אקווינס.
מלבד זאת במנזר שלוש חצרות פנימיות (Cloister) שונות ומוזיאון עם יצירות אוריינטליות ממסעות הספרדים למזרח.
מוזיאון נפת אבילה | Museo Provincial de Ávila
מוזיאון העיר והנפה של אבילה שוכן מעט מחוץ לחומות המזרחיות ומאוד קרוב לקתדרלה. המוזיאון נמצא במבנה מרובע לא גדול הנקרא קאסה דה לוס דֶאנס (Casa del los Deans).
במוזיאון מוצגים אשר הגיעו מכל המחוז וגם מהעיר עצמה. כמו במרבית המוזאונים האזוריים יש בו שילוב של תצוגות; מוצגים פרה-היסטורים ואריכיאולוגים, יצירות אומנות, חפצים מתקופות מודרניות יותר ועוד.
הוא יכול להוות מפלט קצר לימים חמים מאוד או קרים מאוד.
לחיפוש מקום לינה באבילה הקליקו כאן…
הארמונות של אבילה | Palacios de Ávila
בתוך החומות נמצאים כמה 'ארמונות' בהם ניתן לבקר. ה'ארמונות' הם בעצם בתים רחבי מידות של משפחות מיוחסות מתקופות קודמות בעיר. המוטיב המרכזי החוזר ברובם הוא החצר הפנימית (הפאטיו) הכה אופיינית לספרד, אך כל אחד גם שמר על ייחוד משלו. חלק מהם משמים כיום כבתי מלון המשמרים את הסגנון העתיק. להלן מספר ארמונות השווים ביקור או לפחות שווה לעבור לידם מבחוץ:
- ארמון הסופרוּנדה | Palacio de Los Superunda – ארמון רנסאנסי משלהי המאה ה-16. במאה העשרים הוא נרכש על ידי הצייר האיטלקי גידו קאפרוטי (Guido Caprotti) ששיפץ אותו והפך אותו למוזיאון קטן המציג את יצירותיו שלו כמו גם של אמנים אחרים. גולת הכותרת של המוצגים הם שני פורטרטים של הצייר הולנסיאני שפעל בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 חואקין סורולה (Joaqúin Sorolla). ארמון הסופרונדה נמצא ליד ארמון ולה נונייז סמוך לשער לה-סנטה בחומות.
- ארמון נונייז דה ולה | Palacio Nuñez de Vela – ארמון נבנה באמצע המאה ה-16 על ידי בלאסקו נונייז ולה, המושל הראשון של פרו, ובן העיר אבילה. הארמון המפואר בסגנון רנסאנס עם שילובים של אבן גרניט, נבנה ממש בצמוד לחומות הדרומיות ליד שער לה-סנטה (Puerta La Santa) ומשמש כיום כבית משפט.
- ארמון סֶרנו | Palacio de Los Serrano – ארמון רנסאנסי מאמצע המאה ה-16 שהיה שייך למשפחת סרנו. נמצא מחוץ לחומות ממש מאחורי הקתדרלה. הארמון בעל עיטורים רבים בחזיתו ומשמש כיום כמרכז תרבות.
- ארמון התליין | Palacio de Los Verdugo – בנין מראשית המאה ה-16. בארמון חצר פנימית לא מושלמת ולכן ייחודית. משמש כיום כבנין משרדים מוניציפאלי.
- ארמון הערב | Palacio de Los Velada – נמצא ממש בסמוך לקתדרלה ומשמש כיום כמלון. החצר הפנימית מקורה ומשמשת את המלון כשטח ציבורי. החצר הפנימית בעלת שלוש קומות ומאוד יפה.
- ארמון דון חואן מהנאו | Palacio Don Juan de Henao – נקרא גם ארמון בנויטס (Benavites) ונמצא ממש ליד שער כרמן בחומות. הארמון הוא בנין אבן גדול ועוצמתי מאמצע המאה ה-16. הוא משמש כיום כ'פאראדור' (מלון בתוך ארמון/טירה/אחוזה מהעבר). למלון גן יפה הצמוד לחומה.
- ארמון ואלדֶראבאנוס | Palacio de Valderrábanos – ארמון בן המאה ה-14 בעל דלת כניסה מרשימה שנמצא ממש מול הכניסה לקתדרלה. משמש כיום כמלון.
- ארמון דה לוס דאבילה | Palacio de Los Dávila – זהו ארמון שונה מעט מהאחרים וגם מוקדם יותר מרובם שנבנה במאה ה-13. הוא נבנה בצמוד לחומה כקו שני להגנה ולכן גם נראה מאוד דומה לחומה עצמה. הארמון נרכש ועוצב מחדש במאה ה-15 על ידי הכובש פדרו דה-אבילה (Pedro Dávila) מושל פנמה וניקראוגוה.
- ארמון פולנטינוס | Palacio Polentinos – בנין בן המאה ה-16 עם חצר פנימית מקסימה. משמש כיום כארכיון צבאי.
בזיליקת סאן ויסנטה | Basílica de San Vicente
כבר ממבט ראשוני ניתן לראות כי המבנה הוא בעל שתי אסכולות אדריכליות שונות. המבנה של בזיליקת סאן ויסנטה החל להיבנות במאה ה-11 ובנייתו נמשכה כמעט מאתיים שנה. הוא משלב אם כן סגנון רומנסקי מאוחר עם סגנון גותי מוקדם.
הוא נבנה מחוץ לחומות והוא המבנה הרומנסקי החשוב ביותר באבילה. גולת הכותרת שבו הוא מגדל הפעמונים כמו גם השערים המגולפים באבן. בפנים המוצג הבולט והחשוב ביותר הוא הגלעד ל"אחים הקדושים". באנדרטה מהמאה ה-17 מתוארים בפרטי פרטים הקדוש ויסנטה ואחיותיו כריסטטה (Cristeta) וסבינה (Sabina).
האחים הקדושים נרדפו במסגרת הרדיפות האחרונות של הנוצרים בשלהי התקופה הרומית הפאגאנית בתחילת המאה הרביעית עת דיוקלטיאנוס היה הקיסר. זאת טרם קונסטנטינוס קיבל את הנצרות כדת הרשמית של האימפריה שספרד היתה חלק ממנה החל מ-312.
האחים הוצאו להורג באבילה בשל אמונתם הנוצרית והפכו לקדושים של הכנסיה הקתולית. חשיבותם באבילה אם כן מובנת ולכן זכו לאנדרטה המפוארת שהיא דוגמא ראשונה במעלה לפיסול רומנסקי.
שער סאן ויסנטה | Puerta de San Vicente
בצמוד לבזיליקה נמצא השער בחומות הנקרא על שמה. השער בין שני המגדלים והגשר הקטן בינהם הוא מבין היפים שבשערי העיר. בין השער לבזיליקה נמצא גן סאן ויסנטה הקטן (Jardín San Vicente), שהוא מקום נפלא לשבת לנוח כמה דקות לאחר הליכה ארוכה או כמחסה מהשמש הקופחת.
כנסיית סאן פדרו | Iglesia de San Pedro
בלב כיכר השוק הגדול (Plaza del Mercado Grande) ומול שער האלקאזאר (Puerta Alcázar) נמצאת כנסיית סאן פדרו שבנייתה החלה עוד במאה ה-12.
הכנסיה אינה גדולה אך מבנה האבן שלה סימטרי ומתכתב היטב עם החומות הקרובות. בפנים ציורים רנסאנסים עם סצנות מהתנ"ך כמו גם קשתות עם צלעות בולטות התומכות בתקרה הגבוהה מעל הנאוויס.
מנזר ההתגלמות | Monasterio de la Encarnación
מחוץ לחומות בכיוון צפון נמצא המתחם הגדול של מנזר ההתגלמות. הוא נמצא ממש בין העיר העתיקה ל'גן ספרד' ולדאבון הלב נבנה על חורבות בית קברות יהודי עתיק קצת לאחר תחילת האינקוויזיציה בראשית המאה ה-16. הבנין הרנסנסי בעל חצר פנימית גדולה ומבחוץ עיקר הרושם ממנו הוא החזית שקצהה נראה כמו מגדל שלא הושלם, ונבנתה בו רק פאה אחת.
תרזה הקדושה חייה במקום למעלה מעשרים שנה ולכן המנזר ועוד כמה בניינים סמוכים, בינהם חדישים כמו 'אוניברסיטת המיסטיקה', הם מרכז עולמי של הנזירים הכרמליטים היחפים. בתוך מנזר ההתגלמות כמה חפצי רליקה חשובים בינהם כרית העץ עליה ישנה תרזה הקדושה (בכל זאת נזירה!) וכיסא ההתוודויות של יוחנן של הצלב – שותפה של תרזה להקמת מסדר הכרמליטים היחפים.
למציאת מקום לינה באבילה הקליקו כאן…
הקתדרלה של אווילה | Catedral de Ávila
הקתרלה נקראת גם קתדרלת סלבדור (Catedral de Cristo Salvador) ונחשבת לקתדרלה הגותית הראשונה בספרד. היא נמצאת בצידן המזרחי של החומות שהוא הצד הפגיע יותר של אבילה ולכן נבנתה משולבת בהן כחיזוק נוסף לביצורים. למעשה בתכנון הראשוני הקתדרלה היתה אמורה להיבנות כמצודה ולהיות בעלת שימוש כפול.
בניית הקתדרלה ארכה כמה מאות שנים ובמאה ה-15 היא הושלמה. חזיתה עוצמתית עם מגדל פעמון מרובע וגבוה. ניתן גם לעלות אל מגדל הפעמון של הקתדרלה בעלות קטנה נוספת ולחזות בנוף הנהדר של העיר והסביבה.
בפנים ניכר שההקתדרלה עתיקה. גילופי אבן מרהיבים מצויים כמעט בכל פינותיה. היצירה האומנותית המרכזית בתוכה הם עיטורי הקיר האופקיים מעל המזבח. זוהי יצירה ייחודית משנת 1515 של צייר ההיי-רנסאנס חואן דה בורגוניה (Juan de Borgoña) שכמה יצירות שלו מעטרות גם את הקתדרלה של טולדו.
המוזיאון של הקתדרלה | Museo Catedrático de Ávila
המוזיאון נמצא בחדר כלי הקדושה (sacristies). במוזיאון יצירות אומנות דתיות רבות ובין היתר גם ציור של אל-גרקו הצייר יליד כרתים שפעל באיטליה וספרד. אך גולת הכותרת של היצירות במוזיאון הוא כלי הזהב מהמאה ה-16 להגשת לחם הקודש (Monstrance), מאת הצורף הספרדי חואן דה ארפה (Juan de Arphe y Villafañe).
למידע נוסף ושעות הפעילות של הקתדרלה והמוזיאון הקליקו כאן…
למציאת מקום לינה באבילה הקליקו כאן…
מנזר סנטה תרזה | Convento de Santa Teresa
המנזר עם החזית הגדולה והמרשימה נמצא צמוד למרכז החומות הדרומיות מול שער העיר שנקרא גם כן על שם הקדושה.
הכנסיה הבארוקית נחנכה כאן בשנת 1636 במקום בו עמד בית הולדתה של תרזה הקדושה. מבחוץ בולטת כאמור החזית הגדולה ובפנים הפסלים מאת פסל הבארוק הספרדי הנודע גרגוריו פרננדז (Gregorio Fernández).
הכנסיה בסגנון כרמליטי, המנזר אליו השתייכה תרזה, והיא מקום קדוש מאוד עבור המאמינים ההולכים בדרכיה של תרזה.
במקום גם מוזיאון קטן ומסתורי המתאר את חייה של הקדושה.
למידע נוסף ושעות הפעילות של הכנסיה והמוזיאון הקליקו כאן…
סיפורה של הקדושה תרזה – הקדושה של ספרד כולה!
זהו המקום לספר על תרזה מאבילה של רק שהיא הקדושה של העיר אלא שהיא הקדושה של כל ספרד. תרזה נולדה באבילה ב-1515 מעט זמן אחרי תחילת האינקוויזיציה. סבה מצד אביה היה יהודי מומר כמו יהודים רבים אחרים באזור אבילה שהתנצרו בעקבות הגזירות.
אמה גידלה אותה כנוצריה קתולית אדוקה וכבר בגיל 7 ברחה עם אחיה מחוץ לחומות אבילה כדי למות מות קדושים במלחמות נגד המוסלמים. למרבה המזל דודה מצא אותם טרם הספיקו לברוח והחזירם אל בין החומות. לאחר מות אמה כשהייתה בת 12 אמונתה התחזקה עוד יותר והיא ראתה במריה את אמה הרוחנית.
בגיל 19 היא הפכה לנזירה במנזר הכרמליטי בעיר שנבנה על חורבות בית הקברות היהודי. אביה המומר התעצב מאוד שהיא בחרה להפוך לנזירה דווקא בנזר הזה. במנזר העמיקה תרזה את לימודי הדת שלה ובעיקר במיסטיקה נוצרית.
בהמשך חלתה והיתה על סף מוות שמהלכו ראתה מספר חיזיונות וששבה לבריאותה מרדה במנזר שלה, פרשה ממנו והחלה להסתובב ברחבי ספרד יחד עם יוחנן של הצלב (Juan de la Cruz) שגם כן היה ממוצא של משפחה יהודית מומרת וגם נזיר כרמליטי. שניהם הקימו ברחבי ספרד מנזרים רבים של המסדר החדש שלהם "הכרמליטים/ות היחפים/ות".
תרזה כתבה מספר ספרים בינהם כמה אוטוביוגרפיות. בין הספרים; הספר 'הדרך לשלמות' (El Camino de Perfeción) ספר אותו כתבה לנזירותיה ובו היא מלמדת אותם איך להתקדם באמונתן על ידי מדיטציה ותפילה. הספר החשוב ביותר שלה נקרא "המצודה הפנימית" (El Castillo Interior) והוא נקרא עד היום על ידי מאמינים רבים. הוא מתאר באמצעות חיזיון שעברה תרזה את עיקרי אמונתה שהם גם הדרך אל המנוחה והשלווה הפנימית. הספר מקביל בין הנפש לבין טירה ובה שבעה חדרים המתארים את הדרך אל האמונה בשבעה שלבים.
הספרים שכתבה תרזה הם ממש פילוסופים ולא רק דתיים. הם קנו את ליבותיהם של נזירים רבים והשפעתה על האמונה הקתולית היתה ועודנה רבה. לא לחינם היא הוכרזה כקדושה.
גם יצירות אומנות רבות נוצרו בהשראתה, כאשר המפורסמת ביותר היא ה"אקסטזה של תרזה" שהיא פסל הנמצא בכנסיית סנטה מריה דלה ויקטוריה שברומא. פסל השיש של ברניני (Bernini) משנת 1647 נחשב לאחד מפסלי הבארוק הידועים ביותר והוא מציג את החיזיון של תרזה.
לחיפוש מקום לינה באבילה הקליקו כאן…
אירועים באבילה
פסטיבל ימי הביניים של אווילה | Mercado de las Tres Culturas
כמו ערים מוקפות חומה אחרות ברחבי ספרד ופורטוגל, גם אווילה עורכת מדי שנה פסטיבל ימי הביניים. הפסטיבל נערך בסופשבוע הראשון של ספטמבר מדי שנה והוא מאוד ססגוני, נקרא גם Jornadas Medievales de Ávila. במהלך הפסטיבל תהלוכות, תחרויות והמון אווירה לה תורמים תושבים ומשתתפים פעילים בפסטיבל על ידי לבישת בגדים מסורתיים של ימי הביניים.
באווילה נקרא הפסטיבל גם פסטיבל שלוש התרבויות והכוונה היא לנוצרים, מוסלמים ויהודים שבימי הביניים חיו בעיר זה לצד זה בשלום. כיוון שאווילה היא יעד אפשרי לטיול יום ממדריד אם במקרה אתם בבירה במהלך סופשבוע הפסטיבל, אולי שווה להגיע ליום טיול בעיר מוקפת החומות.
פסחא באווילה | Semana Santa de Ávila
השבוע הקדוש נחוג באבילה כר יותר מחמש מאות שנה. כמו בערים אחרות ב'קסטיליות' גם כאן ישנן תהלוכות דתיות בהן משתמשים בפסלים וסמלים בני מאות שנים והאירוע חשוב מאוד לתושבים המקומיים.
חשוב לזכור שהשבוע הקדוש נחוג בראשית האביב ולכן אבילה עדיין קרה מאוד. על כן יש להגיע עם בגדים חמים במיוחד אם מתכננים להשתתף בפעילויות הליליות בעיר בזמן הסֶמנה סנטה.
אוכל באווילה
המנה המפורסמת של אווילה היא סטייק עבה במיוחד שנקרא צ'וּלֶטוֺן. כעיר שנמצאת כבר במרחבים הכפריים העצומים של קסטיליה וליאון אין פלא שבעיר התפתחה מסורת אכילת בשר שמקורו בעדרים הרועים סביב. אווילה נחשבת לעיר עם הבשר הטוב ביותר בספרד ולכן בכל מסעדת בשרים בעיר יהנו חובבי הבשר.
הקינוח שבו אווילה ידועה הוא היֶמאס. הימאס הן מאפה עגול וקטן העשוי תערובת חלמונים וסוכר. ברחבי העיר מוכרים אותו גם בקופסאות פח מהודרות כמזכרת. או אם רוצים לנסות ולאכול במקום, הקינוח גם נמצא במרבית המאפייות בעיר. כמו בערך כל דבר אחר בעיר אווילה, גם הימאס נקשרו בשמה של תרזה הקדושה והם נקראים גם 'ימאס דה סנטה תרזה'.
יהדות באבילה
באבילה היתה קהילה יהודית החל מהמאה ה-11. כנראה גם היתה בעיר קהילה בתקופה הרומית במאה הרביעית, אך היישוב מחדש היה במאה ה-11. בין היתר חי בה תקופה הרב המקובל משה דה לאון בן המאה ה-13 שהיה ראשון מפיצי ספר הזוהר. ישנם רבים באקדמיה כולל גרשם שלום (גדול חוקרי הקבלה) הסבורים שהוא אף היה מחבר הזהר והוא רק השתמש בשמו של רבי שמעון בר יוחאי (המחבר על פי המסורת) על מנת להפיצו.
היהודים באבילה התיישבו תחילה באזור הסמוך להיכן שנמצאת כיום הקתדרלה. אך אין כמעט זכר פיזי לנוכחותם בעיר. זאת בעקבות הגירוש שהחל לאחר עליית המלכים הקתולים למלוכה. המלכה איזבל חייה חלק מילדותה בעיר ולכן אין תימה שבעיר האינקוויזיציה פעלה במלוא העוצמה.
גן ספרד | Járdin de Sefarad
מצפון לחומות העיר ובסמוך למרכז המיסטי החדיש של הכרמליטים היחפנים, נמצא גן קטן העומד היכן שהיה בית הקברות היהודי של אבילה. הגן שנפתח ב-2013 הוא בעצם אתר הנצחה ליהודי העיר שגורשו ממנה במהלך ולאחר האינקוויזיציה. בלב הגן תל קטן בו נקברו שרידים שהוצאו מקברים שנחשפו במהלך עבודות בניה בעיר. ישנן כתובות בעברית ושבילים העוברים בין המצבות.
לחצו כאן לחיפוש מקום לינה באבילה…
נקודות עניין ואטרקציות סביב לאבילה
פארק ההרים סיירה דה גרדוס | Parque Regional Sierra de Gredos
אווילה ידועה כעיר גבוהה והיא שוכנת קרוב מאוד להרים גבוהים עוד יותר. פארק גרדוס נמצא כארבעים דקות נסיעה דרומה מאווילה. הפארק הוא מאוד בתולי ומציכ נופי הרים ומסלע מיוחדים. תצורות הסלע הדרמטיות בפארק נוצרו מהתמוססות קרחונים. בפארק כמה מוקדים מעניינים וגם חיות וצמחים. מרביתם נגישים אך ורק ברגל. בפארק כמה וכמה מסלולי הליכה שרובם בדרגת קושי בינונית-גבוהה.
מסלול ההליכה המתוייר ביותר הוא 'מסלול הקרקס הקרחוני – Ruta Circo de Gredos. הוא מתחיל באחת הכניסות לפארק שנקראת Plataforma de Gredos. חשוב לציין שבסופי שבוע עם מזג אוויר טוב המקום מאוד עמוס ולפעמים מגבילים את כניסת המבקרים, לכן כדאי לתכנן בהתאם. המסלול הוא בדרגת קושי בינונית ובן כמעט 7 קילומטרים לכיוון. המסלול אל הקרקס הקרחוני הוא הפופולארי ביותר וממנו גם ניתן לראות את כל האטרקציות המרכזיות בפארק גרדוס:
- פסגת אלמנסור | Almanzor – הפסגה הגבוה ביותר בהר בגובה 2592 מטרים. בחורף מכוסה בשלג ובקיץ נראית כגוש סלע אימתני המתרומם אל השמים. זהו גם ההר הגבוה ביותר בשרשרת ההרים של מרכז ספרד.
- הקרקס הקרחוני של הגרדוס | Circo De Gredos – המוטיב המוביל בפארק. אלו הם שקעי סלע שנחרצו על ידי הקרחונים בתקופות הקרח השונות שעברו על כדור הארץ. הסלעים האפורים נותרו עומדים על תילם כאשר מתחתם תהומות בהם עוברים נחלים. מי שנהנה מאוד מאזור המחיה המבודד והקשה הזה הם היעלים.
- היעל הספרדי | La Cabra Montés – Ibice Ibérico – על הסלעים והצוקים בין ההרים חיות להקות של יעלים. היעל האיברי או עז ההרים בעל קרניים קטנות יותר, למד לחיות על הצוקים המדורגים ונהנה מהיותן של הפסגות מבודדות וקשות להגעה. אולם אם הצלחתם לעלות באחד ממסלולי ההליכה ולהגיע למשל לתצפית על הקרקס הקרחוני (Mirador Circo De Gredos). סביר להניח שתפגשו בדרך כמה וכמה יעלים שגם לא כל כך מפחדים מבני האדם.
- אגם גרדוס | Laguna Grande de Gredos – בלב הקרקס הקרחוני, נמצא מעין מכתש גדול שבליבו אגם קטן (לפעמים מתייבש בשלהי הקיץ). כשיורדים למטה אל האגם, מסביב מראה בראשיתי של סלע אפור ופסגות משוננות מעל. האגם גם כן נמצא על נתיב מסלול ההליכה אל הקרקס הקרחוני (Ruta Circo de Gredos).